Misschien heb je al eerder gehoord van de Nationale Antipakjesavond, een initiatief van Karin van Koken met Karin en Antoinette van Italiaans koken met Antoinette. Het idee is om op die dag, 4 december dit jaar, een maaltijd te maken zonder pakjes of zakjes, helemaal zelfgemaakt. Nu doe ik dat zelf altijd al, niet alleen omdat ik koken een van de leukste dingen vind om te doen, maar door mijn ui- en prei-intolerantie zijn al deze producten voor mij sowieso een no go-area. Ik vier dus eigenlijk elke dag Antipakjesavond! Maak ik dan echt álles zelf? Nou nee. Ik gebruik wel dingen als tomaten uit blik, fonds in pot en gedroogde pasta.

Van de week maakte ik deze pasta carbonara, pasta met eieren, room en spek. ‘Carbonara’ betekent ‘kolenbrandersvrouw’ en over de herkomst daarvan doen diverse verhalen de ronde. Maar of deze pasta nu aan de houtskoolbranders door hun vrouwen mee werd gegeven als stevige maaltijd die ze aten tijdens hun werk in de bossen, of dat de naam verwijst naar de royaal gemalen zwarte peper die op kolengruis lijkt, het is een klassieker die altijd smaakt. En snel klaar! Zeker deze versie, want de korte pasta met basilicum die ik nog had staan heeft maar een kooktijd van 8 minuten. Ik maak er vaak een salade bij van rucola met citroenvinaigrette en wat geraspte Parmezaan.

Pasta carbonara (4 personen)


400 g pasta
extra vierge olijfolie
12 plakjes coppa di Parma
2 eieren
125 ml slagroom
1 teen knoflook, in plakjes
stuk Parmezaanse kaas
2 el geknipt peterselie-, basilicum- of dragonblad
vers gemalen zwarte peper


Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen en giet hem af., maar vang hierbij een kopje kookwater op. Doe de pasta terug in de pan en schud om met een scheutje olijfolie. Bak de coppa uit in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier. Klop voor de saus de eieren,  de slagroom, de knoflook en peper en zout door elkaar. Rasp zoveel kaas af dat je 4 el vol hebt. Doe de pasta in de pan waarin je het spek uitbakte en voeg het eier-roommengsel toe. Roer zodat het ei licht stolt. Voeg eventueel wat kookwater toe als je de saus te dik vindt. Schep de kruiden en de geraspte kaas erdoor en schep de pasta op verwarmde borden. Verdeel de coppa erover en maal er royaal peper boven. Druppel er nog wat olie over en zet de rest van de kaas met een rasp erbij op tafel voor de liefhebbers.

*coppa di Parma is een hamsoort met een vrij sterke, kruidige smaak. Je kunt ook pancetta nemen, buikspek dat wordt gedroogd met kruiden

 

Pin It on Pinterest