Vroeger was het heel gewoon om samen met buren of familie een koe of varken te kopen. Na een goed leven werd het dier geslacht en verdeeld. Deze oude traditie heeft een nieuw jasje gekregen. Je koopt nu online samen met mensen die je niet kent, een dier. Maar het principe blijft hetzelfde en dat is dat de dieren waarvan je het vlees eet, een goed leven hebben gehad, met respect en liefde behandeld zijn en de tijd hebben gekregen om op natuurlijke wijze te groeien.

Er zijn meerdere initiatieven, maar ik ben zelf groot fan van Samen een koe kopen, Samen een varken kopen en Samen een kip kopen. Eind maart was ik samen met andere culinair journalisten te gast bij Huub en Kirsten Marsman in Haaksbergen, de super enthousiaste mensen hierachter met een grote liefde voor dieren. Zij aten, net als ikzelf trouwens, al jaren minder vlees, maar als ze het dan een keer kochten, moest het wel goed, lekker en eerlijk vlees zijn. Het viel niet mee om dat te vinden en daarom besloten ze eind 2014 om het zelf maar te gaan doen. Ze begonnen met alleen koeien, maar al snel kwamen er varkens en kippen bij.

Huub en Kirsten hebben koeien van de prachtige Franse vleesrassen Blonde d’Aquitaine en Limousin. Hun varkens zijn van het Belgische ras Piétrain en de landhoenders en maïs-scharrelkippen komen van Herman Kemper, die al ruim 20 jaar diervriendelijk boert.

Op de persdag heb ik de koeien zelf gezien op de boerderij. Ze leven in kuddes en elke koe krijgt in haar leven 1 of 2 kalveren, die bij hun moeder blijven. Koeien sluiten van nature  “bondjes”, groepjes van gelijkgestemde koeien. Je ziet ze bij elkaar staan of liggen in het weiland. Wanneer ze op stal zijn,  worden deze groepjes ook bij elkaar gezet. Dat geeft rust. Het voer dat ze krijgen is zelf geteeld. Voor de varkens geldt hetzelfde en die hebben er een nog lekkere modderbak bij. De kippen scharrelen in boomgaarden. Overal voel je de liefde voor de dieren, die allemaal namen hebben.

Maar hoe werkt het nou precies?

Op de site bestel je een pakket naar keuze. Dat doen anderen ook. Om het hele proces zelf te kunnen ervaren mocht ik een pakket kiezen en ontvangen. Je ziet precies welk dier je koopt, want er staat een nummer en een plaatsnaam bij. Pas wanneer het hele dier ‘ingekleurd’ dus verkocht is, wordt het geslacht. De dieren worden per 2 rustig vervoerd naar een klein slachthuis in de buurt, waar ze (klinkt misschien gek maar dat kan)  met respect geslacht worden.

Na de slacht rijpt het vlees en worden de dieren uitgesneden bij slagers, ook weer in de buurt. De delen worden verpakt en gekoeld, de pakketten worden vroeg in de ochtend samengesteld en aansluitend gekoeld in een retour-koelbox met koelelementen dezelfde dag bij je thuis bezorgd. Het proces van het transport van de dieren naar het slachthuis tot en met de verzending duurt voor rundvlees 3-4 weken, bij varkens en kippen 1-2 weken. Volledig traceerbaar, want alles is in één hand. Je wordt volledig op de hoogte gehouden van de status van je pakket via mail.

Waarom is het zo uniek?

Wat dit initiatief zo uniek maakt is dat je pakket bestaat uit het vlees van één en hetzelfde dier. Alle pakketten hebben dezelfde samenstelling en dat betekent in het geval van rundvlees dat je geen bavette of côte de bœuf in je pakket hebt. En dat er óf tournedos óf kogelbiefstuk in zit. Dat is wel eens anders bij soortgelijke aanbieders. Huub en Kirsten: “Een koe heeft gewoonweg te weinig van dit vlees om het te verdelen over alle pakketten. Je kunt eerstgenoemde delen apart bestellen, net als het hart, de tong, de longhaas, de botten en de staart, waarbij geldt: op is op. Alle afgevallen snippers bij het uitsnijden gaan in gehakt, hamburgers en worstjes. Er wordt dus echt niets weggegooid”.

Wanneer je je pakket ontvangt moet je het vlees direct invriezen. Het blijft dan een jaar goed. Maar dat haalt het bij mij niet, want de smaak van dit vlees is zó goed dat ik niets ander meer wil. De kwaliteit zie je ook terug in het feit dat het vlees niet krimpt bij de bereiding en heerlijk ruikt. Veel vlees eten doe ik nog steeds niet, maar ik geniet hier met een goed gevoel van. Jij binnenkort ook?

Meer weten? Kijk op www.sameneenkoekopen.nl. Je kunt dan doorklikken naar de andere sites

Met dank aan Huub en Kirsten Marsman 

Vind je mijn verhaal zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

 

Pin It on Pinterest