Oud brood hebben we allemaal wel eens over. Van gewoon brood maak ik vaak tosti’s, maar stokbrood wordt meestal keihard en wat doe je daar dan mee, behalve paneermeel van maken of aan dieren voeren? Ik maak er graag deze tomatengratin van. Mix gerust allerlei soorten brood, daar wordt hij alleen maar lekkerder van.

Ik leerde hem maken van mijn moeder die lang in de Provence woonde. Op de foto zie je het boekje waarin haar recepten staan. Dat pak ik er nog altijd even bij, al maak ik hem allang uit mijn hoofd. De gratin heeft wel iets weg van panzanella, een Italiaanse salade van oud brood met tomaten en stamt eveneens uit de tijd dat no waste niet uitgelegd hoefde te worden. Door het sap uit de tomaten en de wijn wordt het brood zachter maar houdt toch bite. Ik eet er nog een salade bij, maar dat is niet echt nodig.

 

Dit heb je nodig voor een tomatengratin voor 4 personen

1 kg vleestomaten, in parten
2 tenen knoflook, in plakjes
dikke plak achterham van ± 250 g, in reepjes
versgemalen peper, zout
chiliflakes
1/2 basilicum-plant
± 250 g oud stokbrood, in dunne sneetjes
1/2 glas rode wijn
1 maxi mozzarella (250 g), grof gehakt
extra vierge olijfolie
extra nodig: ovenschaal

 

En zo maak je hem

Verwarm de oven voor op 200ºC. (hete lucht) Schep de tomaten om met de knoflook, de ham, royaal peper, wat zout en chiliflakes naar smaak. Snijd de basilicum fijn. Leg de helft van het brood in de ovenschaal en schep de helft van het tomaten-hammengsel erop. Bestrooi met de helft van de basilicum, leg de rest van het brood erop en schep de rest van het tomaten-hammengsel erop. Druk aan, bestrooi met basilicum en schenk de wijn in de schaal. Zet de schaal 15 min. in het midden van de oven. Neem hem er dan voorzichtig uit en verdeel de mozzarella erover. Lepel er wat olie over en zet nog 15 min. in de oven of tot de kaas licht gekleurd en het brood zacht is. Bestrooi met de rest van de basilicum en serveer direct. 

 

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest