Mijn moeder hield, net als haar moeder, erg van koken. Soms waren het ingewikkelde gerechten, soms eenvoudige, maar altijd bereid met verse producten en dat extra belangrijke ingrediënt: liefde.
Toen mijn moeder ruim 20 jaar geleden in de Provence ging wonen, nam zij niet alleen haar recepten-schriften en kookboeken mee, maar kreeg ze ook recepten van mensen uit de buurt.
Ze maakte daar dan haar eigen versie van, die ze trots presenteerde als ik op bezoek kwam en zo verraste ze me na een lange warme reis met deze heerlijk frisse komkommersoep.

Ik presenteer hem nu zelf op feestjes en verjaardagen in allemaal verschillende kleine glaasjes, als een amuse. Mijn moeder is er helaas al heel lang niet meer, maar wat zou ze trots zijn dat haar recept nog altijd een succes is!

Koude komkommersoep (15-20 glaasjes)


2 el milde olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
1 1/2 l kippenbouillon
2 kleine komkommers, zaadlijsten verwijderd, grof geraspt
vers gemalen zwarte peper, zout
flesje kookroom
blaadjes van 1 bosje munt, in reepjes
20 cocktailgarnalen


Verwarm de olie en fruit hierin de knoflook tot hij zacht is maar niet kleurt. Schenk de bouillon erb ij en voeg driekwart van de komkommer toe. Laat 5 min. zachtjes koken. Laat de soep 1 min. afkoelen, pureer hem met de staafmixer en maak op smaak met peper en eventueel zout. Roer de rest van de geraspte komkommer en de helft van de munt erdoor, laat helemaal afkoelen en zet minstens 3 uur in de koelkast. Schep in kleine glaasjes een theelepeltje kookroom en verdeel de soep erover. Maal er nog wat peper boven en garneer met de rest van de munt. Hang aan elk glaasje een garnaal.

Bereidingstijd: 25 min. + 3 uur koeltijd

Pin It on Pinterest