Op 10 augustus is het precies 3 jaar geleden dat ik mijn blog begon. Het eerste verhaal met recept was een hommage aan mijn moeder. Zij hield, net als haar moeder, erg van koken. Soms waren het ingewikkelde gerechten, soms eenvoudige, maar altijd bereid met verse producten en dat extra belangrijke ingrediënt: liefde. 
 
Mijn moeder kreeg, toen ze in de Provence ging wonen, recepten van mensen uit de buurt waar ze haar eigen versie van maakte. Deze heerlijk frisse komkommersoep is daar een goed voorbeeld van. Hij is ideaal op extreem warme dagen zoals vandaag. Op de foto zie je hem gepresenteerd als amuse, maar hij doet het ook erg goed als lichte maaltijd. Een echte zomertopper!

 Koude komkommersoep (20 glaasjes of 4 personen)


2 el milde olijfolie 
2 tenen knoflook, in plakjes 
1 1/2 l kippenbouillon
2 kleine komkommers, zaadlijsten verwijderd, grof geraspt
vers gemalen zwarte peper, zout
flesje kookroom
blaadjes van 1 bosje munt, in reepjes
20 cocktailgarnalen


Verwarm de olie en fruit hierin de knoflook tot hij zacht is maar niet kleurt. Schenk de bouillon erbij en voeg driekwart van de komkommer toe. Laat 5 min. zachtjes koken. Laat de soep 1 min. afkoelen, pureer hem met de staafmixer en maak op smaak met peper en eventueel zout. Roer de rest van de geraspte komkommer en de helft van de munt erdoor, laat helemaal afkoelen en zet minstens 3 uur in de koelkast. Amuse: schep in kleine glaasjes een theelepeltje kookroom en verdeel de soep erover. Maal er nog wat peper boven en garneer met de rest van de munt. Hang aan elk glaasje een garnaal. Maaltijd: schep een lepel kookroom op de bodem van diepe borden, schep de soep erop, maal er peper boven en en garneer met de rest van de munt en de garnalen. 

 

Pin It on Pinterest