Dat ik graag uit eten ga, zal niemand verbazen. En dat ik een kritische eter ben, ook niet. Ja mág ik? Ik denk altijd maar zo: als ik het zelf thuis beter kan, laat dan maar zitten. Scheelt aardig wat geld en een hoop ergernis. Dat komt gelukkig heel weinig voor.
Ik heb zo mijn favorieten en in Haarlem is dat onder meer Café Colette. Ik kom er regelmatig met mijn gezin, met mijn vriendinnen en onlangs vierde ik er mijn 25-jarig jubileum als culinair redacteur met mijn collega’s. Ik voel me er thuis, dat komt vast door de naam en door de fijne bediening, en het is eten naar mijn hart. “Geen flauwekul, gewoon goed spul” is niet alleen mijn, maar duidelijk ook hun motto. Net als in Parijs! Je vindt Café Colette aan de Oude Groenmarkt 22 in Haarlem.
Café Colette is een bistro, niet vernoemd naar een Franse geliefde of zo, de eigenaren vonden het gewoon een naam die lekker klinkt. Vier keer per jaar wordt de kaart veranderd, maar klassiekers als escargots, uiensoep, steak tartare, oesters, tournedos béarnaise frites, hamburgers en crème brûlée en niet te vergeten de specialiteit petit poussin staan er altijd op. Het zijn niet alleen maar Franse gerechten trouwens, en ook dat is net als in Parijs. Zelf bestel ik in het seizoen graag de confit de canard met zuurkool.
Mijn geheim voor de boterzachte zuurkool is dat ik hem een paar uur stoof in een klein beetje eendenvet. Uit het blik.
Confit de canard met zuurkool (4 personen)
1 blik confit de canard*
100 g (biologische) spekreepjes
500 g (biologische) zuurkool naturel
1/2 glas droge witte wijn
vers gemalen zwarte peper, zout
Verwarm de oven voor op 100 graden (gewone elektrische stand) Maak het blik confit open, haal het deksel eraf zet het blik in een braadslede. Plaats het in de oven tot het vet rondom de eend vrijwel geheel gesmolten is. Haal de braadslede met het blik voorzichtig uit de oven. Doe de boutjes met aanhangend vet in een braadpan. Bak het spek licht uit, voeg de zuurkool en de wijn toe en haal los met een vork. Schep er 2-3 el van het gesmolten vet uit het blik door.** Laat 2 uur op het laagste vuur stoven. Schep af en toe om. Braad de confit op middelhoog vuur rondom bruin. Schep een flinke lepel zuurkool op verwarmde borden en leg er een eendenboutje bij. Lekker met aardappelpuree.
*Larnaudie, te koop bij o.m. Dekamarkt
**zeef de rest van het vet in het blik door een koffiefilter boven een brandschone pot en bewaar deze in de koelkast
Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.
Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette
Waarom laat jij het blik met vet afkoelen voor je het weggooit? Zonde van het kostelijke eendenvet.
Pure verspilling! Eendenvet bevat enkelvoudig onverzadigd vetzuren, omega-3 en -6, vitaminen E en B4.
Zeef het nog warme vet door een zeer fijne zeef of een koffiefilter, om de vaste deeltjes te verwijderen.
Giet het eendenvet in een brandschone(!) pot en bewaar het in de koelkast.
Gewone gebakken aardappels worden een culinaire delicatesse als ze gebakken worden in eendenvet.
Hetzelfde geldt voor kip, gebraden in eendenvet. Zuurkool gesmoord in eendenvet, mmmmmmm.
Eet smakelijk,
Hans
Hallo Hans, bedankt voor je bericht. Ik heb het eendenvet uit het blik vaker op dezelfde manier voorbereid en bewaard. Inderdaad heerlijk! Maar ik eet vaker eend dan dat ik het vet gebruik, dus ik houd het ook vaak over. Ik denk erover om de post iets aan te passen. Groet, Colette
Post is niet aangepast, maar het was wel een terechte opmerking. Eendenvet in schone potten bewaren, kan best lang hoor.
Goedemorgen, heb de post inmiddels aangepast. Mvg Colette
Klopt het dat de boutjes wat ” droog” zijn? Hoe krijg ik ze wat sappiger?
Goedemorgen, je kunt de boutjes sappiger krijgen door er wat meer vet over te lepelen. Mvg, Colette