Dat ik graag uit eten ga, zal niemand verbazen. En dat ik een kritische eter ben, ook niet. Ja mág ik? Ik denk altijd maar zo: als ik het zelf thuis beter kan, laat dan maar zitten. Scheelt aardig wat geld en een hoop ergernis. Dat komt gelukkig heel weinig voor.

Ik heb zo mijn favorieten en in Haarlem is dat onder meer Café Colette. Ik kom er regelmatig met mijn gezin, met mijn vriendinnen en onlangs vierde ik er mijn 25-jarig jubileum als culinair redacteur met mijn collega’s. Ik voel me er thuis, dat komt vast door de naam en door de fijne bediening, en het is eten naar mijn hart. “Geen flauwekul, gewoon goed spul” is niet alleen mijn, maar duidelijk ook hun motto. Net als in Parijs! Je vindt Café Colette aan de Oude Groenmarkt 22 in Haarlem.

Café Colette is een bistro, niet vernoemd naar een Franse geliefde of zo, de eigenaren vonden het gewoon een naam die lekker klinkt. Vier keer per jaar wordt de kaart veranderd, maar klassiekers als escargots, uiensoep, steak tartare, oesters, tournedos béarnaise frites, hamburgers en crème brûlée en niet te vergeten de specialiteit petit poussin staan er altijd op. Het zijn niet alleen maar Franse gerechten trouwens, en ook dat is net als in Parijs. Zelf bestel ik in het seizoen graag de confit de canard met zuurkool.

Thuis maak ik dat ook graag. Basis is de confit van Larnaudi, boutjes van niet dwang-gevoederde eenden. In Nederland wordt eend gezien als ‘vet’ vlees, wat het niet is. De vetlaag schrikt af, maar na het bakken zie je die alleen nog terug in de pan. Het vlees zelf valt in de categorie: alles wat rent, zwemt of vliegt en past daarom in gezonde voeding.

Mijn geheim voor de boterzachte zuurkool is dat ik hem een paar uur stoof in een klein beetje eendenvet. Uit het blik.

Confit de canard met zuurkool (4 personen)


1 blik confit de canard*
100 g (biologische) spekreepjes
500 g (biologische) zuurkool naturel
1/2 glas droge witte wijn
vers gemalen zwarte peper, zout


Verwarm de oven voor op 100 graden (gewone elektrische stand) Maak het blik confit open, haal het deksel eraf zet het blik in een braadslede. Plaats het in de oven tot het vet rondom de eend vrijwel geheel gesmolten is. Haal de braadslede met het blik voorzichtig uit de oven. Doe de boutjes met aanhangend vet in een braadpan. Bak het spek licht uit, voeg de zuurkool en de wijn toe en haal los met een vork. Schep er 2-3 el van het gesmolten vet uit het blik door.** Laat 2 uur op het laagste vuur stoven. Schep af en toe om. Braad de confit op middelhoog vuur rondom bruin. Schep een flinke lepel zuurkool op verwarmde borden en leg er een eendenboutje bij. Lekker met aardappelpuree.

*Larnaudie, te koop bij o.m. Dekamarkt

**zeef de rest van het vet in het blik door een koffiefilter boven een brandschone pot en bewaar deze in de koelkast

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest