Bij Tarte Tatin denk je waarschijnlijk vooral aan de klassieke versie met appel. Heerlijk als nagerecht met een pittige espresso.
Zelf maak ik graag af en toe een hartige omkeertaart. Deze met radicchio is een van mijn meest recente creaties en ik combineerde daarin eigenlijk de ingrediënten voor een salade. Door te kiezen voor koelvers deeg is de taart snel klaar, maar heb je tijd dan kun je natuurlijk zelf deeg maken.
Radicchio is familie van witlof en heeft een licht bittere smaak. Maar in tegenstelling tot witlof groeien de stevige rode kropjes met witte nerven als sla boven de grond. Door de radicchio te verwarmen verandert de kleur van rood naar paars.
Tarte Tatin met radicchio (4 personen)
40 g boter
1 krop radicchio, in vieren
2 el suiker
1 peer, in partjes
5 plakjes ontbijtspek
hand walnoten, grof gehakt
100 g Gorgonzola, in stukjes
vers gemalen zwarte peper, zout
citroensap
1 blikje supercroissant-deeg of ander koelvers deeg
blaadjes van een paar takjes peterselie, fijngesneden
ook nodig: dichte ronde vorm van ± 20 cm
Verwarm de oven voor op 200ºC (hete lucht) Smelt de boter. Druk de kwarten radicchio iets platter en bak ze op laag vuur aan beide kanten tot ze licht kleuren. Bestrooi met de suiker en bak nog 3 min. Schep de radicchio uit de pan, verdeel de kwarten over de vorm en leg de peer en het ontbijtspek ertussen. Bestrooi met de noten en de kaas, maal er peper en zout naar smaak boven en besprenkel met citroensap. Schenk het suiker botermengsel in de vorm. Vouw het deeg dubbel en rol het uit tot een ronde lap met een diameter die 4 cm groter is dan de vorm. Leg het deeg op de vulling en stop het rondom goed in rond de vulling. Bak de taart in ± 20 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven. Keer hem op een platte schaal en laat 5 min. staan. Bestrooi met de peterselie en maal er nog wat peper boven. Snijd de taart in punten.