In mijn studententijd eind jaren zeventig at ik een tijd vegetarisch. Het leek er een beetje bij te horen, want waar je maar mee-at kreeg je gebakken tahoe, bonen-stoof of met rijst en champignons gevulde paprika’s. Uit diezelfde tijd stamt ook mijn kennismaking met notengehakt, gevonden in een uit het Amerikaans vertaald boekje met vegetarische recepten. Ik herinner me dat het vooral behoorlijk droog was, maar met een grote salade erbij was het goed te doen en het kwam behoorlijk culinair over.
Zelf maak ik het liefst een gehaktbrood op basis van vlees, eerlijk is eerlijk. Maar ik wilde toch eens kijken of ik dat notengehakt wat kon opleuken. Door mijn uien-intolerantie kan ik sowieso bijna geen enkele vleesvervanger eten (op de niet gekruide basisstukjes na), maar ik vind gerechten met tahoe, bonen en noten gewoon ook lekker.
Om het notengehakt wat meer body te geven voegde ik gebakken kastanjechampignons en gekookte zwarte ogenboontjes die ik nog in de vriezer had, toe. Maar gebruik anders gerust uitgelekte bonen uit pot of blik. Binding bereikte ik met panko, ei en zoete aardappelpuree. Ik maakte het pittig op smaak met onder meer rode peper en sriracha. Laat voor een mildere smaak de rode peper weg en gebruik tomatenpuree.
Dit heb je nodig voor notengehakt-brood voor 4 à 6 personen
2 zoete aardappelen (samen ± 259 g), geschild en in blokjes gesneden
versgemalen peper, zout
1/2 rood pepertje, fijngehakt
2 el arachideolie + extra om in te vetten
200 g gemengde ongebrande, ongezouten noten, bijv. walnoten, hazelnoten, cashewnoten en amandelen
250 g kastanjechampignons, in vieren
2 tenen knoflook, in plakjes
1 el ketjap manis
200 g gare zwarte ogenbonen of zwarte bonen
± 50 g panko
1 ei
2 el sriracha + extra voor de bovenlaag
extra nodig: cakevorm van ± 24 cm, vel bakpapier
En zo maak je het
Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar in ± 15 min., giet ze af en stamp ze fijn. Roer de rode peper erdoor. Verwarm intussen de oven voor op 180ºC (hete luchtstand). Vet de vorm in en vouw het bakpapier tot een lange, dubbele reep en leg hem in de vorm, zodat je het brood na het bakken makkelijk uit de vorm kunt tillen. Maal de noten fijn in een notenmolentje of keukenmachine. Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons hierin op hoge pit tot ze zacht zijn. Bak de knoflook 1 min. mee, blus af met de ketjap en zet opzij.
Doe de aardappelpuree, de noten, de champignons, de bonen, de panko, het ei en de sriracha in een ruime mengkom en kneed tot een samenhangend mengsel. Voeg eventueel nog wat extra panko of een scheutje water toe. Schep het mengsel in de vorm en druk goed aan. Bestrijk dik met de extra sriracha en bak het notengehaktbrood in ± 40 min. gaar. Laat 10 min. afkoelen buiten de oven alvorens er dikke plakken van te snijden. Heb je nog iets over? Vouw het bakpapier er dan omheen en bewaar in de vorm in de koelkast.