Ja, je leest het goed. Deze pesto maakte ik van wortelloof, het groen van boswortels dat veel mensen weggooien of aan hun dieren geven. Zonde!

Het smaakt namelijk lekker kruidig en zit vol voedingstoffen zoals chlorofyl, calcium, kalium, vitamine C en K. Wortelloof is lekker als salade, grof gehakt door aardappelpuree, stamppot of soep. Maar persoonlijk maak ik er het liefst pesto van.

Hij is wat steviger van structuur dan pesto van kruiden en smaakt behoorlijk ‘groen’. Ik gebruikte licht geroosterde pecannoten in plaats van pijnboompitten en die combi vind ik persoonlijk heerlijk.

Je kunt de pesto 1-2 weken bewaren wanneer je, steeds als je er iets uit geschept hebt, weer een laagje olie op de pesto schenkt en de randen van het potje schoon houdt.

Wortelloofpesto (1 potje)


2 el pecannoten
loof van een bos wortels
extra vierge olijfolie
1-2 tenen knoflook
2 el geraspte Parmezaanse kaas
vers gemalen zwarte peper, zout


Rooster de pecannoten licht in een droge koekenpan met antiaanbaklaag. Hak ze grof. Snijd het harde onderste stukje van de stelen van het wortelloof af en snijd de rest grof. Doe het loof met 2-3 el olie in een hakmolentje of keukenmachine en laat een paar keer draaien met de pulseknop. Voeg de knoflook en de noten toe en laat nogmaals draaien. Voeg dan de kaas en zoveel olie toe dat je een zo glad mogelijke pesto krijgt. Maak hem op smaak met peper en zout en doe de pesto over in een potje. Schenk er een laagje olie open bewaar in de koelkast.

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest