Dit recept is een combinatie van twee van mijn persoonlijke favorieten: rode bieten en Yotam Ottolenghi. Deze bietenpuree met yoghurt & za’atar komt uit het boek Jeruzalem dat Yotam schreef met Sami Tamimi. Beiden werden in Jeruzalem geboren: de Palestijnse Sami in het islamitische deel en Yotam in het joodse deel van de stad. Zij ontmoetten elkaar echter pas toen ze allebei in Londen woonden. Hun achtergrond mag dan verschillend zijn, de gerechten die zij als kind aten blijken verrassend vaak veel overlap te hebben.

Het boek leest als een roman en neemt je mee naar de fascinerende wereld van de Jeruzalemse smaken en geuren. De bietenpuree is een van de populairste gerechten van de Ottolenghi deli’s en restaurants en ik begrijp nu waarom: hij is zoet, maar toch pittig en je kunt hem zowel als dip als als salade serveren. Ik heb hem iets versimpeld door uit te gaan van gekookte biet.

Za’atar is een geurig Midden-Oosters kruidenmengsel maar ook van het kruid zelf: een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk. De gedroogde za’atar wordt fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Elke familie heeft zijn eigen recept!

Bietenpuree met yoghurt & za’atar (6 personen)


500 g biologische gekookte rode biet, in stukken
2 tenen knoflook
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd
1½ el dadelstroop
3 el extra vierge olijfolie + extra om te serveren
1 el za’atar
1 tl zout
250 Griekse yoghurt
citroensap
hand hazelnoten
60 g zachte geitenkaas, verkruimeld


Pureer de bieten met de knoflook en de rode peper in een keukenmachine. Schep de bietenpuree in een kom en roer de dadelstroop, de olie, de za’atar, het zout en de yoghurt erdoor. Maak op smaak met citroensap en eventueel zout. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof. Schep de bietenpuree op een platte schaal, strijk hem uit met de natgemaakte bolle kant van een lepel en maak er groeven in. Verdeel de noten en de kaas erover en lepel wat olie in de groeven. Het originele recept vermeldt nog 2 in ringetjes gesneden bosuitjes om de puree mee te garneren. Lekker met platbrood of pita’s.

Fontaine Uitgevers, prijs € 34,95

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest