In mijn boekenkast heb ik al jaren het boek Appeltaart van Janneke Philippi staan, waar ik heel wat recepten uit maakte. Eind augustus kwam er een volledig herziene editie uit met 20 nieuwe recepten, waarvoor een aantal oude moest wijken. Waar nodig zijn recepten aangepast en ze zijn allemaal opnieuw gefotografeerd. Het is weer een prachtig boek geworden! Zoals altijd kloppen alle recepten en zijn ze niet moeilijk te maken.

Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken Appeltaarten, Appelcakes, Appeldesserts, Appelbrood en Klein appelgebak. Nieuw zijn de glutenvrije en vegan recepten. Ik koos voor de glutenvrije olijfoliecake.
Janneke gebruikt in haar recept 150 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel, maar ik koos voor kastanjemeel dat ik vorig jaar maalde van mijn eigen kastanjes en voegde bakpoeder toe. Cake die je bakt met olie wordt extra smeuïg en krijgt een bijzondere smaak. Zeker in combinatie met mijn kastanjemeel, dat je overigens ook gewoon kunt kopen.

In plaats van de glazuur in het recept, lepelde ik honing over de nog warme cake en strooide ik er geroosterde pijnboompitten over. Die topping stond bij een ander recept (van de glutenvrije Italiaanse appelcake) Ik houd er nu eenmaal van om een eigen touch aan recepten te geven.

Glutenvrije olijfoliecake met appel (8 personen)


1 grote handappel met schil, in blokjes
150 g suiker
1/2 tl kaneel
3 eieren
120 ml extra vierge olijfolie
150 g kastanjemeel
1 el bakpoeder
2 el honing
2 el pijnboompitten, droog geroosterd
extra nodig: vorm van ± 18 cm Ø, dun bestreken met olie


Verwarm de oven voor op 160ºC. Schud de appel om met 2 el van de suiker en de kaneel. Klop de eieren met de rest van de suiker en de olie ± 5 min. of tot het mengsel dik en romig is. Meng het kastanjemeel met het bakpoeder en mix het in gedeelten door het beslag. Het blijft vrij dun. Schenk het beslag in de vorm en verdeel de appelstukjes erover. Bak de cake in het midden van de oven in ± 1 uur goudbruin en gaar. Neem de cake uit de oven en laat 10 min. in de vorm afkoelen. Verwijder de vorm en laat op een rooster verder afkoelen. Lepel er, als de cake nog een beetje warm is, de honing over en bestrooi met de pijnboompitten.

Appeltaart van Janneke Philippi wordt uitgegeven door Karakter Uitgevers en kost € 19,99

Pin It on Pinterest