Ook zo gek op de smaak van kokos? Ik houd zowel van het sap als het vruchtvlees, geraspt of geschaafd. Vers natuurlijk het aller-lekkerst. Alleen dat open maken is nogal lastig. Toen ik dan ook een speciale coconut opener  kreeg toegestuurd probeerde ik hem meteen uit.

Ik schaafde het grootste deel van de kokos met een kaasschaaf tot dunne flinters en garneerde er een chocoladetaart met pecannoten mee. Heerlijk!

Chocolade-pecannotentaart met limoenglazuur & kokostopping


75 g pecannoten
225 g boter
115 g pure chocolade (cacaogehalte van 78%), in stukjes
2 eieren
1 eierdooier
330 g suiker
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract
125 g bloem
25 g cacaopoeder
150 g poedersuiker
limoensap
verse kokosflinters


Verwarm de oven voor op 175 graden (gewone elektrische stand) Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel de noten erover en rooster ze in 7-9 min. goudbruin in de oven. Vet een kleine springvorm in, bekleed de bodem met bakpapier en vet de vorm in. Smelt de boter met de chocolade au bain-marie. Zorg dat de kom het water niet raakt. Laat 5 min. afkoelen. Klop intussen de eieren en de dooier met de suiker, het zout en het vanille-extract met een mixer in 5 min. tot een lichtgeel, dik mengsel dat als een lint van de gardes afloopt. Spatel het chocolademengsel voorzichtig door de eiermassa tot een egaal geheel en meng er dan de bloem en het cacaopoeder door en als laatste de pecannoten. Doe het beslag direct over in de vorm en bak de taart 40 min. in de oven. Laat volledig afkoelen in de vorm. Roer de poedersuiker met een paar druppels limoensap glad en roer er zoveel sap bij dat een glad, glanzend glazuur ontstaat. Strijk dit over de taart uit en garneer royaal met de kokosflinters. Druk ze aan en laat minstens 30 min. drogen.

Zo werkt de opener:

Check de versheid van een kokosnoot door hem te schudden. Hoor je veel geklots, dan bevat hij nog veel water en is hij vers. Die moet je dus hebben! 


Prik met de punt van de opener in het zachte oog van de kokosnoot en laat het water eruit lopen in een glas. Erg lekker én gezond. Toen ik in Brazilië was en ziek werd, kreeg ik meteen een jonge kokosnoot met een rietje. Kokoswater bevat veel mineralen w.o. magnesium en natuurlijke suikers waardoor je je snel beter voelt.

Neem de kokosnoot dan in je hand en sla met het ‘mes’ op het midden terwijl je de noot ronddraait. Zo krijg je heel makkelijk twee ongeveer gelijke helften. Kerf het vruchtvlees op verschillende plaatsen in tot op de schaal zodat driehoeken ontstaan. Wrik er een los, de andere stukken gaan er dan makkelijk uit. 

De coconut opener van Vacuvin is te koop bij Vacuvin-verkooppunten en online. Prijs 9,99 euro

Pin It on Pinterest