Alweer even geleden kreeg ik een weckpot met bijzondere inhoud: een kaasmaak-set voor verse kaas van Boska. Uit die pot kwamen 2 stremsel-tabletten, zout, Provençaalse kruiden, een zak van kaasdoek, een thermometer, een spatel, een smeermesje en vier kaasvormpjes. Goed voor 16 keer zelf kaas maken. Ik kwam er steeds niet aan toe en het was bovendien te warm, maar zondag was het dan zover. Leuk en ook spannend!

Ik koos ervoor om de gewone verse kaas te maken die je moet smeren, maar je kunt met hetzelfde pakket ook snijdbare kaas maken. Je moet er de tijd voor nemen en geduld hebben maar het resultaat mag er zijn: drie geitenkaasjes van elk 110 gram, stevig en met een pittige smaak. De temperatuur bij het maken luistert nauw, die moet namelijk rond de 20°C zijn. In huis was het te warm, maar mijn schuur had precies de goede temperatuur.

Het is even priegelen met het snijden van het stremsel-tablet, daar heb je namelijk maar 1/8 van nodig. Met een goed scherp mes lukt dit prima. Ik raad aan om het tablet meteen in 8 stukjes te snijden, zodat je per keer makkelijk kunt doseren. je kunt ze los van elkaar gewikkeld in plasticfolie, bewaren in de vriezer.

Ik gebruikte een mengsel van driekwart geitenmelk en een kwart biologische koemelk, maar je kunt ook kiezen voor één soort en voor de liefhebbers is schapenmelk ook een optie. Kun je verse melk bij de boer krijgen, dan is dat het lekkerst, maar ik nam geitenmelk uit de supermarkt.

Verse kaas 


1/8 stremsel-tablet
1½ l (biologische) geitenmelk
½ l volle koemelk
20 ml karnemelk


Los het stremsel-tabletje op in een half koffiekopje water. Verwarm de geiten- en de koemelk al roerend tot 20°C op het laagste pitje. Dit is heel snel gebeurd. Controleer de temperatuur goed met de bijgeleverde thermometer, want dit luistert nauw. Laat de melk eventueel iets afkoelen. Roer de karnemelk en daarna de stremsel-oplossing voorzichtig door de melk. Leg een deksel op de pan en laat minstens 11 uur staan op een plaats van ongeveer 20°C. Kijk of de melk dan gestremd is, deze is dan vaster en dikker. Snijd het mengsel met twee messen in kleine blokjes (de wrongel) Laat 30 min. rusten en schep dan de vloeistof (de wei) bovenop weg. Bij mij was het zo weinig dat ik dit heb achterwege gelaten. Zet de kaasdoek-zak in een hoge kom en zet bovenop rondom vast met knijpers. Giet de wrongel voorzichtig in de zak en draai hem dicht terwijl je een voor een de knijpers weghaalt. Pers de zak licht uit, bind hem dicht en hang hem een nacht boven een emmer of gootsteen. Maak de zak voorzichtig open boven een kom en schraap alle kaas uit de zak. Je kunt wat zout toevoegen, maar dat heb ik zelf niet gedaan. Druk de kaas eventueel in natgemaakte vormpjes en bestrooi met de gedroogde kruiden uit het bijgeleverde zakje of een eigen mengsel. Ik bestrooide mijn hartjes met kruidenmix voor Griekse salade.

De Boska Verse Kaasmaakset kost 20 euro en is o.m. te koop bij Cook&Co en andere kookwinkels en online. Kijk voor alle info op www.boska.com

Pin It on Pinterest