Waarschijnlijk heb je al gehoord van dé plantaardige vleesvervanger van dit moment: jackfruit. Het uiterlijk van deze tropische vrucht deed me denken aan de durian, waarmee ik in Indonesië kennis maakte. En dat klopt, het is de stekelige broer van jackfruit. Ik schrok even en dacht terug aan de penetrante geur van de durian, maar gelukkig blijkt jackfruit neutraal te ruiken.

Ook al wordt jackfruit gezien als vleesvervanger, qua voedingswaarden is hij niet te vergelijken met vlees. Jackfruit bevat vooral veel vitamine C en voedingsvezels en mineralen als kalium, calcium, fosfor en magnesium, maar bijvoorbeeld heel weinig eiwitten. Daar moet je dus wel rekening mee houden.

De Fairtrade Original jackfruit die je in Nederland in blik kunt kopen komt van jonge vruchten. Deze hebben een neutrale smaak waardoor je er alle kanten mee op kunt. Jackfruit neemt makkelijk smaken op, waardoor je hem op allerlei manieren kunt kruiden en marineren. De vlezige structuur nodigt uit om er allerlei gerechten mee te bedenken. Zeker als je jackfruit uit elkaar trekt na het koken is het net draadjesvlees. Ik maakte er een keer rendang van en dat had niemand in de gaten tot ik het zei.

Foodstylist en receptontwikkelaar Jessica Lek ken ik al heel lang. Zij bedacht verrassende, heel diverse recepten die je vindt in een inspirerend, mooi kookboek: Jackfruit. Samen met haar man Valentijn Dirks kookte en stylede ze de gerechten, die Mitchell van Voorbergen fotografeerde. In de gerechten staan  groenten, kruiden en specerijen centraal, met jackfruit als een ’te gekke aanvulling’, zoals Jessica het zelf verwoordt. Ook haar voorliefde voor het Caribisch gebied is goed in het boek terug te zien, al zijn het zeker niet allemaal tropische recepten.

Uit de 31 snacks, lunch-, voor- en hoofdgerechten koos ik voor de jackfruitspiesjes in een pikant-zoete tamarindemarinade. Een voorgerecht met bite dat ik maakte als onderdeel van een rijsttafel. Superlekker! De ui gaf ik er apart bij, omdat ik het dan zelf ook kon eten. Voor ik er een foto van kon maken, was de helft al op. Nu is dat niet erg, want de foto uit het boek is echt vele malen mooier dan mijn versie! Ik word heel blij van het boek en ik wil bijna alles maken. Zoals de kakisalade, de jackfruitnuggets, de pappardelle met jackfruit-ragù en de gevulde aubergine bijvoorbeeld, die staan in ieder geval al op mijn lijstje!

Ik heb dus maar vast een aantal blikken jackfruit ingeslagen. Ik koop ze bij Albert Heijn, maar ze zijn ook bij toko’s en natuurvoedingswinkels verkrijgbaar. Soms kun je jackfruit ook vers krijgen.

Jackfruitspiesjes in een pikant-zoete tamarindemarinade (4 personen)


2 blikjes jonge jackfruit (à 550 g), afgespoeld en uitgelekt
1 mango, in blokjes of plakjes
6 radijsjes, flinterdun gesneden
2 bosuitjes, in dunne staafjes
3 el sushi-azijn
4 el shiso purple cress
(1 kleine rode Thaise peper, in dunne ringetjes)
(4 el gebakken uitjes)
voor de marinade
2 teentjes knoflook
2 tl tamarindepasta*
100 ml kokosmelk
2 el vloeibare honing + extra om te garneren (of gebruik ahornsiroop voor een vegan variant)
1 el vissaus (of gebruik rode miso voor een vegan variant)
1 el limoensap + extra
extra nodig: metalen spiesen, barbecue of grillpan


Doe voor de marinade alle ingrediënten in een hoge maatbeker en pureer met een staaf­mixer tot een gladde marinade. Meng in een kom de jackfruit met de helft van de marinade en schep een paar keer om. Dek af en laat ± 2 uur marineren. Verhit een barbecue of grillpan. Rijg ondertussen de stukken jackfruit aan de spiesen (laat de aanhangende marinade er wel wat vanaf lopen). Grill de spiesjes rondom krokant op de barbecue of in de grillpan. Meng in een kom de mango, de radijsjes en de bosui met de sushi­-azijn. Verdeel over vier borden en leg er de spiesen bij. Garneer  met de shiso­ purple cress de honing of ahornsiroop en eventueel ringetjes rode peper en gebakken uitjes. Geef er nog wat achtergehouden marinade bij.

*tamarindepasta is het ingekookte sap van tamarindepulp, dat uit de peulen van de tropische tamarindeboom geschraapt wordt. Het wordt net als azijn of citroensap gebruikt als vervalser of om marinades een frisse touch te geven. Het is te koop bij toko’s, XL supermarkten en online

 

Uitgeverij GoodCook in samenwerking met Fairtrade Original, prijs € 14,95

 

Pin It on Pinterest