Mijn leven lang ben ik al dol op ijs. Ik bewaar goede herinneringen aan de lange zomervakanties in Zuid-Frankrijk waarin mijn zusje en ik elke dag een ijshoorntje met één bolletje mochten kiezen bij een ijstentje vlakbij het strand. We kozen elk steeds een andere smaak en zo hadden we ze aan het eind van de vakantie wel zo’n beetje allemaal geproefd! Toen ik later zelf door Italië trok wist ik de gelateria’s ook overal te vinden, maakte ik in Napels kennis met de mond-samentrekkende citroengranita die op straat verkocht werd en at ik een broodje ijs als lunch op Sardinië. Dit vegan ijs met passievrucht, mango en baan is eigenlijk gewoon vruchtenijs en dat at ik weer veel in de tropen.

Het gaat me niet alleen om de smaken, maar ook het proces van het ijs maken vind ik fascinerend. Ik was dan ook heel gelukkig toen ik jaren geleden een dag mee mocht lopen in de ijsmakerij/ijssalon van Beate Garrone in Haarlem voor het maken van een culinaire productie. Beate is er zelf helaas niet meer, maar haar zoons zetten de zaak voort en op zomerse dagen staat er nog steeds een rij tot op straat om een ijsje te halen.

Het zal je niet verbazen dat ik een ijsmachine heb. Hij koelt zelf en in een uurtje draai ik ijs waarvan ik precies weet wat er in zit. De recepten haal ik uit een ijsboek dat ik al jaren heb: IJs van Elisabeth Johansson. Er zijn intussen vast wel nieuwe ijsboeken verschenen, maar de recepten zijn goed en leuk en ik heb ze nog lang niet allemaal gemaakt. Ik varieer wel met smaken, maar ik volg wel de basis. Al bladerend kwam ik dit vegan ijs met drie soorten fruit en kokosmelk tegen. Super simpel, super lekker en lekker licht. Ik serveerde het ijs tussen twee wafelkoekjes, als sandwiches dus, en garneerde ze met kokos-notenstrooisel met gezouten cashews. Een lekkere, licht-zoute tegenhanger van het zoete ijs.

 

Vegan ijs met passievrucht, mango & banaan (8 personen)


125 g passievrucht, diepvries
40 g suiker
2 el vloeibare honing
vruchtvlees van 2 mango’s, in stukjes
1 baan, in plakjes
1 blikje kokosmelk (inh. 400 ml)
16 galettes of andere wafel-koekjes of 8 hoorntjes
voor de garnering
50 g geraspte kokos
50 g gezouten cashewnoten, grof gehakt


Breng de passievrucht met de suiker, de honing en 150 ml aan de kook en laat 3-4 min. borrelend doorkoken. Neem de pan van de pit en laat afkoelen. Rooster voor de garnering de geraspte kokos in een droge koekenpan en meng met de gehakte noten. Strooi in een diep bord. Pureer de mango, de baan en de kokosmelk in een blender helemaal glad en roer de koude passievrucht-siroop erdoor. Draai er ijs van in de ijsmachine* tot het stevig en romig is. Schep het ijs dan in een diepvriesdoos en zet nog minimaal 1 uur in de vriezer. Schep bolletjes van het ijs en serveer deze tussen twee koekjes of in hoorntjes. Garneer met het kokos-notenstrooisel.

*Geen ijsmachine? Schep het koude mengsel dan in een diepvriesbakje, zet het 4 uur in de vriezer en roer het om het uur door met een vork om de vorming van kristallen te voorkomen

Meer ijs maken van Elisabeth? Deze recepten vind je ook op mijn blog: mango-yoghurtijs en chili-ananaspaletas 

Pin It on Pinterest