Selecteer een pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In mijn tuin staat een kleine kas en daarin kweekte ik deze zomer 5 soorten tomaten, waarvan 2 gele: een tros-tomaat en de Yellow pearshaped. Wist je dat de gele tomaat het meest op de oorspronkelijke tomaat lijkt? De Spanjaarden namen de tomatenplanten in de vijftiende en zestiende eeuw uit Zuid-Amerika mee naar Europa. In eerste instantie als kostbare sierplant, want men dacht dat de vruchten giftig waren. Gelukkig ontdekte men in de 18e eeuw in Italië dat de ‘pomo d’oro’, dat ‘gouden appel’ betekent, eetbaar was. Hij is niet meer weg te denken uit de wereldkeuken! De rode kleur is ontstaan door kruisingen.

Met de laatste oogst maakte ik deze gele tomatensalsa. De grote tomaten zijn aromatisch en sappig. en laten veel sap los. Ik heb de salsa daarom even laten staan en het teveel aan sap afgegoten (en in een soep gebruikt)

Zoals je misschien intussen weet kan ik zelf geen ui eten, maar voeg voor een iets pittigere salsa een gesnipperd sjalotje toe. Je kunt deze salsa natuurlijk ook met rode tomaten maken, maar dat geeft wel een ander effect en hij smaakt ook een beetje anders. Ik serveerde de salsa met roze tortillachips, die ik maakte door bietenwraps* knapperig te bakken in een droge koekenpan en in driehoekjes te knippen.

Gele tomatensalsa 


250 g gele tomaten
2 tenen knoflook, fijngehakt
1/2 rood pepertje, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
2 el extra vierge olijfolie
1 el limoensap
versgemalen zwarte peper, zout
paar takjes koriander, fijngegsneden


Snijd de tomaten klein, schep ze om met de knoflook en de rode peper en zet afgedekt 1 uur weg op kamertemperatuur. Schenk het teveel aan sap af en schep er de olie en het limoensap door. Maak de salsa op smaak met peper en zout en bestrooi met koriander. Lekker als dip, bij gegrild vlees of gegrilde vis.

*groente-wraps van No Fairyrtales zijn te koop bij Albert Heijn, Jumbo en Deen. Je vindt ze bij de koelverse pasta.

Pin It on Pinterest