Als je mijn blog al een tijdje volgt zal het je niet ontgaan zijn dat ik een grote fan ben van de recepten van Yotam Ottolenghi. Ik maak ze dan ook regelmatig en daardoor heb ik steeds meer ingrediënten en smaakmakers in huis uit de keukens van het Midden-Oosten die ik daarvoor zelden of nooit kocht. Ik probeer die ook te gebruiken in mijn ‘gewone’ gerechten en zo ontstond deze fijne zomersalade van witlof met granaatappel en granaatappelmelasse. Dat laatste is ingekookt granaatappelsap met een zoetzure smaak, lekker fris dus.
Houd je niet zo van witlof (had ik toevallig nog liggen) vervang die dan gerust door ijsbergsla, ook heerlijk. En in plaats van nectarines kun je ook perziken nemen. Voor de dressing gebruik ik avocado-olie, prachtig van kleur, zacht van smaak en erg gezond. Doordat de olie vrij dik is, blijft hij mooi op de witlof en het fruit liggen.
Zomersalade van witlof, nectarine & granaatappel (4 personen)
4 struikjes witlof
1/2 granaatappel
2 nectarines, in stukjes
150 g Fourme d’Ambert of andere blauwschimmelkaas, in stukjes
hand gepelde walnoten, gebroken
1 el granaatappelmelasse of rode wijnazijn
4 el avocado-olie
vers gemalen zwarte peper, zout
Snijd de witlof in kwarten en snijd de harde kernen eruit zodat de blaadjes los komen. Snijd de granaatappel-helft door. Buig van beide kwarten de schil naar buiten om en duw de pitjes los uit de witte vliezen. Vang het sap op en roer het samen met de melasse door de olie. Maak op smaak met peper en zout. Meng de witlof met de rest van de ingrediënten en lepel de dressing erover. Heerlijk als lunchsalade of als bijgerecht bij geroosterde kip en knapperig brood.