Vorig weekend reisde ik af naar Texel voor één de leukste culinaire evenementen van Nederland: Texel Culinair. Gedurende drie dagen presenteren uitsluitend Texelse restaurants hun bijzondere gerechten. Ik was er gek genoeg nog nooit geweest, maar ik heb de smaak letterlijk te pakken. Volgend jaar weer dus.
Zodra je van de boot komt voel je het al: de rust, de weidsheid (geen industrie of hoogbouw), de sfeer en de mensen..totaal anders dan op het vasteland. Relaxed is het woord. Er is bijvoorbeeld ook maar een stoplicht op het eiland te vinden: bij de boot. Dat vind ik zó typerend!
Ik was niet alleen uitgenodigd voor het evenement zelf, maar was ook te gast bij vier prachtbedrijven op het eiland. Ik lunchte samen met de andere gasten bij Marc van Rijsselberghe en daarmee ging een wens van mij in vervulling. Marc onderzoekt met Zilt Proefbedrijf Texel al jaren welke gewassen groeien op zilte grond. Een bijzondere technologie, waar elk gewas weer anders op reageert. Arbeidsintensief ook. Om een paar geschikte rassen te vinden, worden er soms wel honderd getest. En ook niet alle groenten lenen zich voor zilte teelt. Zo wordt een op zilte grond gekweekte radijs vrijwel oneetbaar, terwijl een tomaat of wortel extra zoeter smaakt en knapperiger is. De 100% biologische groenten van Marc worden op zilte grond geteeld, geïrrigeerd met zeewater en indien nodig bemest met zeewier van het Wad. Wil je meer weten, kijk dan op www.marcfoods.nl.
Verzilting is een groot probleem in de wereld, zeker in landen waar al voedseltekorten zijn, zoals Kenia en Pakistan. Al 43 landen hebben Marc benaderd om te komen helpen. Waarin een klein eiland groot kan zijn!
In een prachtig opgeknapte schapenboet op het oudste deel van het eiland serveerden Sharon van Zilt Kombuis en Kirsten van Fris, beide cateringbedrijfjes, een superlunch met o.m. zilte aardappel, lamsoor, zeekraal en ijskruid. IJskruid is zo prachtig! Als de zon erop schijnt zie je de kristallen op de steeltjes en het blad. Het smaak zowel licht zilt als licht zuur. Ook de friandises maakten ze met zilte ingrediënten, zonder dat ze echt zout smaakten natuurlijk. Na afloop kregen we ook nog een goodie-box mee. Die inspireerde me tot deze aardappel-groentesoep, waarin mijn favoriete smaken, namelijk zout en zuur, gecombineerd zijn. Zilte groenten kun je kopen bij horecagroothandels, supermarkten en de groenteman, of online bestellen.
Aardappel-groentesoep (4 personen)
1 kg zilte aardappelen*
zonnebloemolie
handvol lamsoor + extra om te garneren
paar takjes ijskruid + extra om te garneren
handje zeekraal + extra om te garneren
1/4 gedroogd pepertje, verkruimeld
(1/4 – 1/2 kippenbouillonblokje)
zwarte peper uit de molen
4 el Griekse yoghurt 10%, uitgelekt
eetbare bloemetjes, bijv. van rucola en tijm
Snijd 2 kleine aardappelen in flinterdunne plakjes en snijd de rest in blokken. Kook deze in ± 12 min. in 1 1/2 liter water gaar en voeg de laatste 5 min. de groenten toe. Verhit een laagje olie in een ruime pan en frituur hierin de aardappelplakjes aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Pureer de soep met de staafmixer en voeg de rode peper toe. Verkruimel er eventueel nog een deel van een bouillonblokje boven. Maak de soep op smaak met zwarte peper. Verdeel hem over kommen en schep er een lepel yoghurt op. Garneer met de groenten, de bloemetjes en de chips.
*o.m. te koop bij Albert Heijn. Een deel van elk verkocht kistje van 1 kilo wordt geïnvesteerd in pootgoed en kennis om in verzilte gebieden wereldwijd succesvolle teelt te realiseren
Ik was op Texel op uitnodiging van VVV Texel en de Stichting Texel Culinair, waarvoor veel dank!