In eerste instantie werd ik niet direct enthousiast van het begrip zuurkoolsoep. Maar toen ik hem kort geleden tijdens een gezellige kookreünie met mijn tomaten-reisgenoten waaronder Knorr-chef Anton (zie mijn post pompoen-lasagne-bolognese) proefde, moest ik toch echt mijn vooroordeel bijstellen. Sterker nog: ik maakte hem naar Anton’s recept van het weekend nog een keer, omdat ik zuurkool en aardappelpuree over had. Een no waste-soep dus.

Na het pureren zeef je de soep en dat zorgt voor een gladde, romige soep met een subtiele zuurkoolsmaak. Eenvoudig, maar zó lekker!

Zuurkoolsoep (4 personen)


1 el olijfolie om in te bakken
1 teen knoflook, in plakjes
1 el kurkuma
± 400 g bereide zuurkool*
4 flinke lepels aardappelpuree of geprakte gekookte aardappelen*
1 kippenbouillontablet
paar takjes tijm
2 dl kookroom
vers gemalen zwarte peper, zout
citroensap
2 el hazelnoten, grof gehakt
paar takjes bladpeterselie, grof gesneden


Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de knoflook 2 min. op laag vuur zonder dat hij kleurt. Roer de kurkuma erdoor en blus af met 1 liter water. Voeg de zuurkool, de aardappelpuree, het bouillontablet, de tijm en de kookroom toe, breng aan de kook en laat 15 min. zachtjes koken. Giet dan de helft van de bouillon af en pureer de soep in een blender. Verdun met de rest van de bouillon en pureer eventueel nog een keer. Kijk uit dat je de blender niet te vol doet. Zeef de soep door een fijnmazige zeef boven een schone pan en maak hem op smaak met peper, zout en citroensap. Schep de soep in kommen en bestrooi met de noten en de peterselie. Lekker met notenbrood.

*wanneer je geen restjes hebt, laat dan 400 g rauwe zuurkool en 2 middelgrote aardappelen in blokjes in 25 min. gaar koken en maak de soep verder volgens recept

Vegatip
Je kunt de soep vegetarisch maken door een groentebouillontablet en sojaroom te gebruiken

Pin It on Pinterest