Je hebt ze misschien al wel gezien, de nieuwe mixen van Knorr Natuurlijk Lekker! Waar -Natuurlijk Lekker- voor staat mocht ik zelf komen ervaren tijdens de Farm to Fork-reis naar de tomatenvelden en de fabriek bij Badajoz in de Spaanse provincie Extremadura. Eind september maakte ik samen met zeven Nederlandse journalisten en bloggers het staartje van de tomatenoogst van dit jaar mee. Er zijn zo’n 60 oogstdagen per jaar, dus het was bijzonder om erbij te kunnen zijn.

De tomatenvelden zijn indrukwekkend: niet alleen door hun grootte, maar ook door de manier waarop de boeren met hun product omgaan. Het kiezen van het ras, optimaliseren van de bodem, precies zoveel water geven als nodig, gewas-wisseling, het op natuurlijke wijze bestrijden van ongewenste dieren en niets verspillen zijn maar een paar voorbeelden van de vele eisen waaraan een duurzame Knorr-boerderij moet voldoen.

Van tomaat tot poeder
Grote vrachtwagens oogsten de tomaten en scheiden ze van het loof, dat op het veld achterblijft. Het wordt samen met de tomaten die zijn blijven liggen door de aarde geploegd als mest. De tomaten hebben een zeer harde schil en dat is maar goed ook, anders zouden ze geplet worden onderweg. In de fabriek worden de tomaten gelost, waarna ze gewassen worden. Ongeschikte exemplaren worden er met de hand uitgehaald. Vanaf dat moment is het doel: het water uit de tomaten halen.

Ze worden ontdaan van schil en zaden, die als veevoer worden gebruikt. De puree wordt ingekookt en via een supersnel warmteproces tot poeder verwerkt. Dat houdt in dat het watergehalte van 50% naar 3,5 % teruggebracht wordt. Dit hele proces vindt plaats in 5 uur tijd. Als dat niet vers is! Voor 1 kilo tomatenpoeder is 20 kilo verse tomaten nodig. De smaak is dus super geconcentreerd. Toen ik water door het poeder roerde kwam meteen de intense geur vrij en was het of ik weer even op het veld stond.

Het tomatenpoeder voor de mixen wordt vermengd met andere groenten, kruiden, specerijen en een klein beetje aardappelzetmeel voor de binding en om het poeder mooi los te houden. Van al die producten wordt nu al 92% duurzaam geteeld, maar in 2020 moet dat 100% zijn. De mixen bevatten geen smaakversterkers of conserveermiddelen. Ik ben op zich geen fan van zakjes, maar het is wel zo dat je saus in no time klaar is. En er gaan nog verse tomaten bij. Het resultaat mag er zijn in ieder geval!

Pompoen-lasagne bolognese (4 personen) 


 1 flespompoen
2 el olijfolie om in te bakken
125 g magere spekreepjes
250 g mager rundergehakt
1 zakje Natuurlijk Lekker! Mix voor spaghetti bolognese
250 g kerstomaten, gehalveerd
versgemalen zwarte peper, zout
100 g vers geraspte Parmezaanse kaas
scheut rode wijn
extra vierge olijfolie
volle hand rucola


Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de pompoen, schraap de zaden er uit en schil de pompoen. Snijd hem in zo dun mogelijke lengteplakken. Verhit de olie, bak de spekreepjes omscheppend mee en voeg het gehakt toe. Bak dit rul. Schenk er 250 ml water bij, roer de inhoud van het zakje mix erdoor en breng aan de kook. Voeg de tomaten en de basilicum toe en laat 10 min. zachtjes koken. Schenk een lepel saus in een passende ovenvaste schaal en beleg de bodem met een derde van de plakken pompoen. Maal er peper boven en bestrooi met wat geraspte kaas. Verdeel er een derde van de saus over, leg er weer pompoen op, voeg peper en kaas toe en ga zo door tot pompoen en saus op zijn. Giet de wijn in de schaal en laat de lasagne in ± 40 min. gaar worden. Neem de schaal uit de oven, laat 5 min. staan en snijd de lasagne in stukken. Druppel er een beetje olie omheen, maal er peper boven en garneer met rucola.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Knorr

 

Pin It on Pinterest