Een aantal jaren geleden kwam ik tijdens een grote presentatie van de nieuwe kookboeken van uitgeverij Carrera aan tafel tegenover de presentator, Ronald Giphart, te zitten. Ik kende zijn boeken, natuurlijk, maar Ronald bleek ook een zeer onderhoudende tafelheer te zijn. Kortom, ik heb een superleuke avond gehad en omdat dat wederzijds bleek, hebben wij nog steeds af en toe contact.

Samen met zijn vrouw Mascha Lammes maakt Ronald kookboeken. Eten speelt namelijk een allesbepalende rol in hun leven. Na Vurrukkulluk en Wereldbroodjes kwam onlangs De wereld thuis uitWat een vooruitziende blik hebben zij gehad! Twee weken nadat ik het boek van Ronald kreeg, ging de echte wereld dicht in verband met de Corona-maatregelen.

Hoe extra fijn is het nu om mee te kijken in de keuken van Ronald en Mascha en te lezen over ingrediënten, gerechten en mensen van over de hele wereld die hen inspireerden! Het is een prachtig boek geworden, met mooie verhalen van Ronald (aan het begin van elk hoofdstuk en de grotere verhalen bij recepten) en 70 heerlijke recepten van Mascha, met korte achtergrondteksten van haar hand.

Dit alles samen met de mooie  foto’s maakt dat ik in De wereld thuis blijf lezen en de wereld rondreis terwijl ik thuis zit. Ik wil eigenlijk bijna alles maken, en een keuze maken uit de zeer diverse recepten voor deze post was dan ook lastig. Werden het Moules au roquefort, Thaise schoonzooneieren, curry massaman, pom met kip, de Reubensandwich of toch de kanelbullar?

Allemaal niet dus, ik koos voor de aubergine met ansjovis met kappertjes. Niet het meest fotogenieke gerecht misschien. Maar het is een even simpel als goddelijk smakend Italiaans gerecht met allemaal ingrediënten waar ik gek op ben. Een sublieme combinatie van zout (ansjovis), zuur (kappertjes en citroen), licht zoet (olijfolie en in mijn geval basilicum) en licht bitter (aubergine). Zelfs mensen die geen fan van aubergine zijn, vonden het heerlijk. Dus nu al een blijvertje!

Dit boek komt niet in mijn kookboeken-collectie in de kast te staan, maar blijft lekker in mijn keuken liggen.

Aubergine met ansjovis en kappertjes (4 personen)


2 aubergines
2 blikjes ansjovis (inh. 46 g)
4 el kappertjes, fijngesneden
4 el extra vierge olijfolie
2 el citroensap
versgemalen zwarte peper
handje peterselie of basilicum, fijngesneden


Verwarm de oven voor op 180ºC. Maak in de aubergines over lengte met een scherp mes een stuk of vijf niet al te diepe inkepingen. Vul deze met de ansjovis en de kappertjes. Leg de aubergines elk op een stuk aluminiumfolie, schenk er nog wat van de overgebleven olie van de ansjovis overheen, of gewone olijfolie. Vouw het folie losjes dicht, leg de pakketjes in een ovenschaal en zet 1 uur in de oven. Haal de aubergine-pakketjes uit de oven en laat ze wat afkoelen. Haal de aubergines uit het folie en snijd ze in dikke plakken en serveer op een schaal. Besprenkel voor het serveren nog met wat citroensap en olijfolie, maal er wat peper boven en strooi er de peterselie of basilicum overheen.

cover De wereld thuis

 

 

Uitgeverij Thomas Rap, prijs € 24,99

Pin It on Pinterest