Ik maakte dit heerlijke recept uit het nieuwste boek van Jacinta Bokma, De gezonde Bourgondiër.. De tafel van Jacinta is altijd rijk gevuld en Bourgondisch. Maar hij staat niet zoals je zou kunnen denken vol schalen vlees en vis of vette en suiker-rijke happen. Jacinta doet het totaal anders. Ze maakt met haar originele gerechten van alles een feestje, met haar plantgebaseerde voedingsdriehart als houvast. Haar motto: eten is liefde en samen genieten.

Het boek ziet er prachtig uit door de foto’s en illustraties en staat vol persoonlijke verhalen. Sommige recepten vond ik wat ingewikkeld, andere weer helemaal niet. Over het algemeen kun je zeggen dat ze heel maakbaar zijn.

Door het boek bladerend kwam ik op dit knolselderij-pronkstuk, dat ik meteen wilde maken. Hiervoor snijdt je een knolselderij in plakken, je bestrijkt ze met een kruidig olie-botermengsel en roostert ze in de oven. Daarna beleg je de plakken met kaas en noten, waarna je ze weer opstapelt tot een hele knol. Mooi én lekker!

Jacinta’s recept is met camembert en macadamianoten, maar die had ik beide niet in huis en daarom maakte ik het recept met Roquefort en walnoten. Net als de knolselderij aardse smaken die het beste in elkaar naar boven halen. Met een salade erbij heb je een vegetarische maaltijd voor 2 personen, maar je kunt hem ook als bijgerecht voor 4 personen serveren.

 

 

 

 

Knolselderij uit de oven (2-4 personen)


1 knolselderij, ongeschild
3 el olijfolie om in te bakken
2 el extra vierge olijfolie
2 el zachte boter
2 grote tenen knoflook, uit de pers
1 tl kruidenzout
1 el Provençaalse of Italiaanse kruiden
vers gemalen zwarte peper
± 150 g Roquefort of camembert, in 6 stukjes
18 halve walnoten of hele macadamianoten


Verwarm de oven voor op 200ºC (hete lucht) Snijdt een klein stukje van de onderkant van de knolselderij af zodat hij stevig staat. Snijdt de grillige bovenkant eraf en snijdt de rest van de knol in 6 dunne plakken. Leg ze samen het kapje op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop alle olie met de boter, de knoflook, het zout, de kruiden en peper naar smaak door elkaar en bestrijk de plakken er aan beide kanten mee. Bestrijk de snijkant van het kapje ook met het mengsel en lepel nog wat olie over de top. Bak de knolselderij-plakken plus kapje ± 45 min. in de oven. Keer de plakken halverwege. Neem de bakplaat uit de oven, beleg de plakken met de kaas en de noten en stapel ze op. Dek af met het kapje en serveer meteen. Lekker met een gemengde salade met eikenbladsla en bietenblad.

De gezonde Bourgondiër wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en kost € 22,99

.

Pin It on Pinterest