Met zoveel collega’s op een redactie zijn er heel wat nationaliteiten in huis. Puur, gemixt of aangetrouwd, voor mij als culinair redacteur zijn ze allemaal een heerlijke inspiratiebron!
Zo is Karin getrouwd met Tahar uit Algerije. Ik kende de Algerijnse keuken al wel door mijn helaas overleden zwager Rashid, maar aangezien hij in Londen woonde en ik hem weinig zag, hebben we nooit samen gekookt.
Maar met Tahar en Karin haal ik gelukkig veel in. Zij gaan elk jaar een maand naar Algerije en dit jaar verraste Karin mij bij haar terugkomst met een geheimzinnig verpakt potje. Eenmaal open bleek het hele speciale harissa te zijn (ik noem harissa voor het gemak ‘Noord-Afrikaanse sambal’ maar het is eigenlijk veel kruidiger) Harissa bestaat uit gedroogde rode pepers en geplette knoflook plus een persoonlijk, geheim kruidenmengsel.
Op doorreis overnachten Karin en Tahar altijd in het Noord-Tunesische vissersplaatsje Tabarka. Door de jaren heen ontdekten ze daar kleine winkeltjes met kruiden en medicijnen en maakten ze kennis met locale eetgewoonten en specialiteiten zoals deze harissa. En die hebben ze dus speciaal voor mij meegenomen, zo lief!
Deze versie is anders dan de Algerijnse. De Tunesische harissa staat bekend als de beste van Noord-Afrika. Hij is vooral zo lekker omdat hij niet extreem heet is, maar vers en op traditionele wijze bereid is met eigen kruiden. Puur natuur en hij past eigenlijk bij alles. Op de foto is de harissa omgeroerd met olijfolie en zo kun je hem dippen met warm brood. Goddelijk gewoon.
En heerlijk bij de friksoep. Eigenlijk heel simpel, maar dat is meteen ook zijn kracht. Hij vult goed, te danken aan de toevoeging van frik. Frik is gebroken tarwe en heet in het Frans orge en in het Engels barley. Deze hints kunnen het zoeken wat vergemakkelijken. Marokkaans/Turkse winkels verkopen meestal frik. Friksoep wordt vaak gegeten tijdens Ramadan, maar hij smaakt eigenlijk altijd heerlijk. Bijvoorbeeld zoals op deze regenachtige koude zomerdag!
Hallo,
Wat een geweldig leuke site heb je. Graag zou ik links met je uitwisselen. Maar ik kan geen contact formulier vinden. Mijn website: http://www.foodstyliste.nl. (vervang de www. voor info@ en je hebt mijn email adres!
Graag hoor ik van je!
Groet, Anoek
Thanks to my father who informed me about this weblog,
this weblog is truly awesome.