Zaterdag is bij ons altijd een dag vol activiteiten, maar wel anders dan een werkdag. Ik vind het een van leukste de dagen van de week. Op zo’n dag komt een maaltijd die niet zo veel tijd kost, maar toch net even anders is, goed uit. Vandaag kies ik voor mosselen.

Onlangs was ik in Yerseke om de mosselvangst mee te maken en een online artikel te schrijven over de duurzaamheid van mosselen. Als lunch kreeg ik een heerlijk mosselpannetje. Omdat ik geen uien en prei verdraag hadden ze voor mij een speciale versie gemaakt: met zeekraal en mosselen. Nou die houd ik erin! Weer eens wat anders. Ik voegde nog wat harissa toe voor extra pit.

Wist je trouwens dat het koken van mosselen het beste gaat in een speciale mosselpan? Deze heeft een dunne bodem zodat het koken snel gaat, hij is groot zodat je de mosselen goed kunt omschudden tot ze allemaal open zijn en in het deksel kun je de lege schelpen verzamelen. Dus als je regelmatig mosselen eet, is het echt een aanrader.

Mosselen met zeekraal, tomaat & harissa (4 personen)


4 kg mosselen
1 el olijfolie om in te bakken
2 stengels bleekselderij, in boogjes + paar takjes met blad
2 wortels, dun geschild, in plakjes
2 tenen knoflook, in plakjes
1/2 bosje peterselie, grof gesneden
scheut droge witte wijn
1 bakje kerstomaten
200 g zeekraal
1 tl harissa
vers gemalen zwarte peper


Was de mosselen goed en verwijder eventuele kapotte exemplaren. Laat uitlekken. Verhit de olie in een mosselpan op middelhoog vuur en bak hierin de bleekselderij en de wortel 2-3 min. Voeg de knoflook, het selderijblad en de peterselie toe en bak nog 1 min. mee. Doe de mosselen  erbij, schud om en blus af met de wijn. Voeg de tomaten en driekwart van de de zeekraal toe. Breng aan de kook, schud de mosselen om en laat ± 10 min. koken of tot alle mosselen open zijn. Roer de harissa los met een lepel kooknat en giet in de pan. Doe de rest van de zeekraal erbij en schud nogmaals om. Lekker met brood en knoflooksaus om te dippen.

Ben je benieuwd naar mijn verhaal over de mosselvangst? Klik dan op deze link http://bit.ly/2gJP8qYbit.ly

 

Pin It on Pinterest