Iedereen weer een beetje bekomen van de feestdagen? Net als ik weer zin in “gewoon” eten? Mooi!
Dit gerecht zette ik weliswaar met Kerstmis op tafel, maar stoofpeertjes zijn zeker niet alleen dan lekker. Ik zet ze een dag van te voren minstens 4 uur op en laat ze dan afkoelen in het sap. Op de dag van serveren haal ik de peren voorzichtig uit de pan en kook het sap in tot een siroop. Die lepel ik 2 uur uur voor het eten over de peren en ik dek de schaal af met plasticfolie. Na het koken laat ik de peren gewoon in de keuken staan. Dan zijn ze goed op temperatuur.
Door de peren zo door te snijden dat beide helften een steeltje hebben is een precisiewerkje. Neem er dus de tijd voor, en vooral een goed mes.
Ik maakte nu een grote pan peertjes, maar je kunt de hoeveelheden makkelijk aanpassen. Of bewaar wat je over hebt voor een dag of twee dagen later. Stoofpeertjes zijn erg lekker bij alle soorten wild, varkensfricandeau, een geroosterd hammetje of harde geiten- of schapenkaas. Maar je kunt ze ook als toetje presenteren, met vanillevla of nog beter, lauwwarme custard.
Stoofpeertjes (8 personen)
10 Gieser Wildeman
glas rode port
stukje pijpkaneel
3 steranijsjes
3 kardemompeulen
dun afgeschaafde schil van 1/2 biologische citroen
1 zakje vanillesuiker
Halveer de peren zo, dat er aan elke helft een half steeltje zit. Schil ze en snijd de klokhuizen uit de helften. Zet de peer-helften rechtop in een passende pan die hoog genoeg is. Roer de port om met de specerijen, de citroenschil en de suiker en schenk over de peren. Vul aan met water tot de peren driekwart onder staan. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan op zeer laag vuur (ik gebruik een sudderplaatje) 3-4 uur koken of tot de peren rood zijn. Laat ze in het sap afkoelen. Neem dan de peren voorzichtig uit de pan en kook het sap in tot een dunne siroop. Laat 10 min. afkoelen. Leg de peren op een schaal en lepel de siroop er over. Dek af met plasticfolie tot gebruik.