Je houdt er van of niet, van salie. Zelf houd ik erg van dit kruid met zijn stevige, een beetje wollige bladen en een uitgesproken stevige smaak. Zijn officiële naam is salvia officinalis, waarvan het eerste deel is afgeleid van het Latijnse ‘salvere’ , dat ‘genezen’ betekent en de term ‘officinalis’ geeft aan dat salie erkend is als geneeskrachtig kruid. Het bevat veel vitamine K (belangrijk voor bloedstolling en botstofwisseling), werkt ontstekingsremmend, bevordert de geheugenwerking en gaat veroudering tegen. Saliemelk helpt bij slapeloosheid.
Salie komt in het wild voor in landen rond de Middellandse Zee en op de Balkan. Zelf heb ik drie soorten in mijn tuin staan. De bloemen, die eetbaar zijn, trekken veel bijen aan en ik gebruik vooral de blaadjes!
Een paar salieblaadjes maken een stoofgerecht of soep met wat vetter vlees lichter verteerbaar. De smaak van salie past goed bij die van appel, eieren, pompoen, rauwe ham, spek, varkensvlees, kip, tomaat, ui en blauwe kaas.
Omdat salie snel overheerst, gebruik ik er niet te veel van en ik combineer hem ook niet met andere kruiden. Ik maak graag salieboter, heel simpel maar je maakt er een eenvoudige pasta bijzonder mee!
Spaghetti met kip & salieboter (4 personen)
100 g boter
6-8 blaadjes salie
350 g spaghetti
2 el milde olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
400 g biologische kipdijfilet, grof gesneden
vers gemalen zwarte peper, zout
1 (gele) courgette, in reepjes
Verwarm de boter zonder dat hij kleurt. Leg de salie erin en laat 30 min. trekken. Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en schud om met een klontje boter. Verhit intussen de olie en fruit hierin de knoflook zonder dat deze kleurt. Wrijf de kip in met peper en zout en bak de stukjes in 10 min. bruin en gaar in de olie. Bak de courgette 2 min. mee. Verdeel de spaghetti over verwarmde borden en maal er wat peper boven. Verdeel het kip-courgettemengsel erover en lepel er royaal salieboter over. Garneer met salie (niet om op te eten) en serveer direct. Lekker met een salade van rucola en geraspte Parmezaanse kaas.
Nog even dit:
Als je epilepsie-patiënt bent, gebruik dan geen salie. Het bevat een stof waar je overgevoelig op kunt reageren. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, gebruik dan geen of heel weinig salie. Salie stimuleert de baarmoeder en vermindert de melktoegift.