Eens in de zoveel tijd ga ik met mijn collega-vriendin Judith uit en omdat wij een passie voor eten delen, is eten in een restaurant daar een vast onderdeel van. Begin juni, op een van de zwoelste dagen van dit jaar aten we bij Lago, een Italiaans restaurant op IJburg. Natuurlijk eerst even gecheckt of er wel iets met vongole op de kaart stond, daar zijn we namelijk dol op.

Vongole zijn kokkels. Je kunt ze op de markt kopen en bij viswinkels bestellen. Vaak worden ze gecombineerd met spaghetti maar bij Lago heel verrassend met fregola, een Sardijnse pasta die lijkt op grove couscous. Zowel eigenaars als koks zijn Italianen en vertellen graag over hun gerechten. Heel leuk is dat er naast het restaurant een winkeltje is, waar je ook ´s avonds Italiaanse ingrediënten kunt kopen. Meteen die fregola maar meegenomen, om thuis het gerecht ook te kunnen maken. Wij vonden het goddelijk!

Fregola alle vongole (4 personen)


400 g vongole
3 el milde olijfolie
stukje rode peper
hand rucola
150 g fregola
1 l groentebouillon
2 tenen knoflook, in plakjes
1 blikje tomaatblokjes
versgemalen zeezout en zwarte peper
paar takjes platte peterselie, fijngesneden


Was de kokkels goed. Verwarm 1 el van de olie in een ruime pan en fruit hierin de rode peper en de rode peper 2 min. Doe de kokkels erbij en breng aan de kook. Schud ze om tot ze allemaal open zijn. Kook intussen de fregola in de bouillon 8 à 10 min. Verwarm de rest van de olie in een pannetje en fruit hierin de knoflook. Voeg de tomaten toe en laat 5 min. zachtjes koken. Schep door de kokkels. Verdeel de vongole met wat bouillon over verwarmde diepe borden en schep er een flinke lepel fregola op. Bestrooi met  peterselie en maal er royaal peper boven. Serveer meteen.

Pin It on Pinterest