Ik had al over hem gelezen, maar afgelopen donderdag heb ik hem dan toch in het echt ontmoet: Toine de Zeewierman. Een jonge, super enthousiaste biochemicus die afstudeerde op het onderwerp Zeewier en tot de top 100 van meest duurzame jongeren van Nederland behoort. Toine presenteerde zijn boek Koken met zeewier en zilte groente, mét hapjes uit het boek natuurlijk.

Zeewier wordt gezien als een van de oplossingen voor het wereldvoedselprobleem, omdat het het zeewater zuivert, hoogwaardige eiwitten bevat en er voor de teelt geen land, zoet water of mest nodig is. Daarbij is het lekker en gezond. Zeewier zit bomvol mineralen zoals jodium, sporenelementen, vitamines, omega 3 en 6 vetzuren en bio-actieve stoffen. in tegenstelling tot sla of spinazie hoef je er maar weinig van te eten om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Toch eten we nog veel te weinig zeewier. Dat is best gek, want het eten van zeewier is al heel oud, ook in Nederland.

Voor mij was het een eyeopener om te zien dat er in het boek uitgegaan wordt van gedroogd zeewier. Dat koop je bij natuurvoedingswinkels (bijv. Ekoplaza) en het blijft 3 jaar goed. Je schenkt er kokend water over en binnen een paar minuten heeft het zijn oude geur, kleur en smaak terug! Om het voor consumenten makkelijker om vaker zeewier te eten ontwikkelde Toine samen met Bart van Olphen, die alles weet van vis, en het bedrijf Sea Green vier bijzondere burgers met zeewier, twee vegetarische en twee met vis. Ze zijn te koop bij AH.

Door de prachtige foto’s van David Loftus is Koken met zeewier en zilte groenten letterlijk een heerlijk boek geworden. Naast fijne, maakbare recepten vind je in het boek veel informatie over zeewier en handige aankoop-, bewaar- en bereidingstips. Heel verrassend vond ik de chocoladescherven met dulse, kokos en rode peperkorrels, maar ik koos ervoor om dit simpele pasta-recept met zeespaghetti met jullie te delen. De lange bruine slierten groeien langs de Europese kusten van de Atlantische Oceaan en hebben een zilte, romige smaak.

Pasta carbonara met zeespaghetti (2 personen)


20 g gedroogde zeespaghetti
200 g tagliatelle
1 ei
50 ml room
200 g gerookte spekreepjes
1 teen knoflook, fijngehakt
25 g Parmezaanse kaas
peper


Doe de zeespaghetti in een kom en giet er 1 liter kokend water bij. Laat 1 uur wellen en vervolgens 5 min. uitlekken in een vergiet. Spoel na met kraanwater. Kook de tagliatelle beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de zeespaghetti de gehele kooktijd mee.
Klop het ei samen met de room in een kommetje door elkaar.
Bak de spekreepjes in een koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Zet het vuur laag en doe de tagliatelle en zeespaghetti erbij. Voeg het eimengsel toe en schep zorgvuldig om zodat het goed met de pasta wordt vermengd.
Schep tot slot de Parmezaanse kaas erdoor – houd wat achter voor de garnering – en breng op smaak met peper. Serveer met de achtergehouden geraspte Parmezaanse kaas.

Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021569536, prijs € 17,50.

.Koken met zeewier en zilte groenten

Pin It on Pinterest