Nu het weer wat tegenzit blijf ik gewoon lekker zomerse gerechten maken. Na mijn mosselmarathon begin dit jaar hield ik de mosselen even voor gezien, maar nu had ik er weer zin in. Ik houd altijd wel bijna een halve pan mosselen over. Ik ben dol op restjes! Deze haal ik meteen uit de schelp en ik bewaar ze in een afsluitbaar bakje in de koelkast, maar niet langer dan 2-3 dagen.

Ik had zin in pittig, dus het werd een curry met mosselen, met verse sereh, djeruk purut, gemberwortel en rode peper. Ik heb de eerste drie ingrediënten standaard in mijn vriezer liggen. De gemberwortel geschild in stukken. Ik snijd hem als hij nog bevroren is. Natuurlijk kun je andere groenten toevoegen, gewoon kijken wat je in huis hebt. Want het is wordt altijd lekker! De bloemetjes die je ziet zijn die van de (doorgeschoten) koriander.

Ik eet bij een curry graag emping. Een knapperig alternatief voor kroepoek, gemaakt van melindjo-noten en daarom geschikt voor vegetariërs. Vervang voor een vegetarische curry de mosselen door gemarineerde tahoe.

Zomerse mosselcurry (2 personen)


2 el rijst- of zonnebloemolie
1 teen knoflook, in plakjes
1/2 paprika, in reepjes
100 g kastanjechampignons, in kwarten
1 struik paksoi, in repen
1 blik kokosmelk
1 stuk gemberwortel, in vieren
3-5 djeruk purut blaadjes (citroenblad)
1 stengel sereh
1 rode peper
1 visbuillontablet
rest gekookte mosselen zonder schelp*
vers gemalen zwarte peper
koriander (+ bloemetjes)

Verhit de olie in een wok en fruit hierin de knoflook. Bak de paprika en de champignons omscheppend 2-3 min., voeg het wit van de paksoi toe en bak 1 min. mee. Schenk de kokosmelk in de pan, voeg de gemberwortel en de djeruk purut toe en breng aan de kook. Leg een knoop in de sereh en leg hem samen met de rode peper in de pan. Los het bouillontablet erin op en laat 10 min. zachtjes koken. Roer het groen van de paksoi en de mosselen erdoor en warm goed door. Maak de curry op smaak met peper. Verdeel hem over borden en garneer met de koriander en eventueel koriander-bloemetjes. Serveer er emping bij.

*heb je geen restje mosselen koop dan 250 g gekookte mosselen zonder schelp bij de visman

Wil je dit gerecht voor meer mensen maken, gebruik dan een braadpan en verdubbel de ingrediënten. Geef er voor grote eters rijst bij.

Pin It on Pinterest