In mijn vorige blogs zei ik het al: dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. Mijn collega’s en ik worstelden ons door 90 kookboeken heen, waaruit we er zes kozen met het predikaat: genomineerd. Wij kozen Polpo van Norman Russell tot Kookboek van het Jaar 2013, en het publiek kende De Gouden Garde Publieksprijs 2013 toe aan Echt eten van Jonathan Karpathios.
Ik maakte recepten uit alle genomineerd boeken en dit keer is het de beurt aan een recept uit De Smaken van Spanje van Claudia Roden. het vakjury-rapport zegt daarover:
“Dit is meer dan een bijbel. Claudia zorgt zoals altijd voor verdieping en een tweede laag. Het is bijna een documentaire. Alle regio worden belicht en de prachtige fotografie en vormgeving maken er een heerlijk lees- en kookboek van. Voor altijd is duidelijk dat de Spaanse keuken zoveel meer is dan olijfolie en chorizo!”
Het recept heeft de vrolijke naam piperade, een simpel Baskisch recept met eieren, tomaat, paprika en ui. Mijn moeder maakte vroeger ook regelmatig piperade, zonder ui (daar ben ik allergisch voor) maar ik meen me te herinneren dat zij er ook nog kip bij deed. Van oorsprong worden alle ingrediënten door elkaar gehusseld, maar de moderne Baskische koks bakken alles apart. Dat deed ik dus ook en dat maakt het bord wel zo aantrekkelijk!
Piperade vasca (4 personen)
2 el milde olijfolie
1 rode paprika, in lange repen
1 groene paprika, in lange repen
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, in plakjes
1 rood pepertje, zaad verwijderd, fijngehakt
3 tomaten, (ontveld) en kleingesneden
½ tl suiker
vers gemalen peper, zout
8 plakken Serranoham of andere rauwe ham
klontje boter
4 grote eieren, losgeklopt
1-2 el extra vierge olijfolie
Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Verhit 1 el van de olie en bak hierin de paprika op laag vuur, zodat de repen zacht worden. Verhit de rest van de olie in een andere pan en fruit hierin de ui op laag vuur. Voeg de knoflook en de rode peper toe en bak 2 min. mee. Doe de tomaten erbij en roer er de suiker en peper en zout naar smaak door. Laat ± 10 min. pruttelen tot de tomaten uiteen vallen en het meeste vocht verdampt is. Laat intussen de plakken ham knapperig worden onder de grill. Smelt de boter in een pan met antiaanbaklaag en breek de eieren erin. Laat ze snel op middelhoog vuur stollen en voeg zout naar smaak toe. Keer ze voorzichtig met een houten spatel. Het ei moet romig zijn. Verdeel alles over borden, lepel er nog wat olie overheen. Lekker met knapperig stokbrood.