Ik heb al heel wat proeverijen meegemaakt in mijn carrière, vooral met wijn in de hoofdrol. Vaak in combinatie met passende hapjes of gerechten.

Maar de wijn krijgt concurrentie! Vorig jaar nam ik al deel aan een kaas & bierproeverij, leerde ik alles over combinaties van bruisend mineraalwater en zoete en hartige gerechten en was ik te gast bij een diner waarbij naast wijn ook bij elk gerecht een andere koffie werd geserveerd.
Ik was dan ook eigenlijk niet eens verbaasd om een uitnodiging te krijgen voor een kaas & theeproeverij!

Een fijne samenwerking tussen MV MediaProdukties, die de PR doet voor Noord-Hollandse kaas, Betty Koster van Fromagerie l’Amuse en Dilmah thee. Even kort:
*Noord-Hollandse Gouda heeft een Beschermde Oorsprongsbenaming, wordt in Lutjewinkel gemaakt van melk van 100% Noord-Hollandse koeien en is te herkennen aan het rode zegel met de Alkmaarse kaasdragers. Kaas zoals kaas bedoeld is.
*Betty is een top-vakvrouw en weet echt alles van kaas, is beroemd over de hele wereld en ook nog eens heel lief en enthousiast. Samen met haar man heeft ze twee l’Amuse’s: in Santpoort-Noord en in Amsterdam. Zij koos de kaas-theecombinaties uit.
Dilmah is een bijzonder familiebedrijf uit Sri Lanka, met topkwaliteit thee die direct vanuit de bron aan de consument geleverd wordt.

Thee bij de kaas dus. Het mooie is dat de warme thee de kaas mooi laat wegglijden en beter verteerbaar maakt. Vaak wordt kaas gecombineerd met wijn of port, maar door de sterke alcoholbeleving gaat de subtiliteit van de kaas regelmatig verloren. Dus serveer ze eens beide, om te kunnen vergelijken. In sommige restaurants wordt dat al gedaan.

 Op de foto zie je jonge kaas met jasmijnthee. De zoetheid van de kaas wordt aangevuld door de bloemetjes uit de thee. Zet thee altijd met Spa blauw, dat is water met de meest neutrale samenstelling voor een optimale smaak, en het geeft ook geen vliesje op de thee.

De tweede combinatie was extra belegen kaas met Pu-Erh thee. Deze post-gefermenteerde thee staat bekend als goed voor de lijn en de gezondheid en heeft een bijna dierlijk aroma dat doet denken aan gedroogd gras. Erg lekker bij de gerijpte kaas.

Als laatste kregen we belegen kaas met Ceylon-Souchon. Een op kaneelbast gerookte thee met een fijne rokerige smaak die de zoete smaak van de romige kaas goed laat uitkomen.

Ook weer leuk om te ontdekken dat overjarige kaas bij alle drie de theesoorten past, alhoewel ik de jasmijn er het lekkerst bij vond.

Vorig jaar schreef ik al dat thee de nieuwe wijn was, en dat gaat zich nu breed doorzetten denk ik. Met dank aan allemaal voor de topmiddag!

Pin It on Pinterest