Eerlijk is eerlijk, op deze zesde dag begin ik te verlangen naar een vleesgerecht..maar ik kook door! Vandaag een makkelijk gerecht, gebaseerd op waterzooi. Ik noem het gemakshalve ook maar zo. Officieel bevat waterzooi, een typische Gents recept, vis of kip, room en aardappelen. Het stamt waarschijnlijk al uit de Middeleeuwen en is eigenlijk een zeer rijk gevulde soep.
Ik heb een wat lichtere versie gemaakt met mosselen en garnalen, zonder aardappel. Ook dit is een snel recept, want het is in 20 min. klaar. Ideaal voor het weekend dus!
Misschien ben je niet zo bekend met zeekraal. Het is een groente die onder meer in Nederland groeit op de schorren. Tijdens de groei neemt deze pioniersplant zout op uit de bodem en heeft dan ook een zilte smaak. Hij is lekker knapperig en past ook goed bij vis.
Waterzooi met mosselen & garnalen (4 personen)
2 el extra vierge olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
1 winterwortel, in schuine plakjes
3 stengels bleekselderij, in boogjes
1/4 venkelknol, in blokjes
2 kg mosselen, kapotte exemplaren verwijderd
1 glas droge witte wijn
2 dl visfond
paar draadjes saffraan
rasp en sap van 1/2 biologische citroen
1 tl zwarte peperkorrels
50 g zeekraal
100 g grote rauwe gepelde garnalen
vers gemalen zwarte peper en zeezout
50 ml kookroom
Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en de groenten op laag vuur, zodat ze niet kleuren. Leg de mosselen erop, schenk de wijn erbij en laat opbruisen. Voeg de fond, de saffraan, de citroenrasp en het -sap en de peperkorrels plus 2 dl water toe en breng aan de kook. Laat 10 min. koken op middelhoog vuur of tot alle mosselen open zijn. Schud af en toe om. Warm de zeekraal en de garnalen 3 min. mee en maak op smaak met peper en zout. Schep alle vaste ingrediënten uit de pan, roer de room erdoor en laat iets inkoken op hoog vuur. Verdeel mosselen en groenten over vier verwarmde kommen of borden en giet er ruim bouillon over. Lekker met ciabatta en gezouten boter.
De mosselen voor dit gerecht werden gesponsord door het Mosselkantoor.
Morgen vind je op mijn blog mijn laatste Mosselweek-recept: Mouclade