Ik heb al vaker een recept uit een boek van Janneke Philippi hier gedeeld. Zij is een geliefde culinaire collega en maakt samen met haar man Serge, die food-fotograaf en vormgever is, de prachtigste boeken. Wat heel fijn is aan de recepten van Janneke is dat ze origineel zijn, altijd kloppen en met weinig ingrediënten, maar wel vers en van goede kwaliteit, te maken zijn. Haar kookstijl doet me aan die van mijzelf denken en daarom ben ik altijd heel enthousiast over haar recepten.

Dit recept komt uit het nieuwste boek Salades en is simpel maar heerijk. Ik koos voor deze salade omdat ik gek ben op mulfilet. In het voorjaar en in de zomer wordt mul voor onze eigen Zeeuwse kust gevangen. Je hoeft de filets  maar kort in de oven te zetten, waarna je ze warm op de Romeinse sla, radijs en munt legt, met als resultaat een heerlijk zomerse, lauwwarme salade.

Janneke laat zich inspireren door de seizoenen maar zeker ook door wat er nog in de koelkast ligt en door ingrediënten uit haar vaste keukenvoorraad. Dat levert verrassende combinaties op. Salades is ingedeeld op de hoofdingrediënten Blad, Groenten, Granen, rijst en pasta en Blik en er is een heel hoofdstuk gewijd aan dressings. Samen met de geweldige fotografie, de vele tips en informatie, ideeën voor toppings én de persoonlijke verhalen en ervaringen van Janneke is het weer een heerlijk boek geworden dat ik niet alleen steeds weer pak om er een van de ruim 100 salades uit te maken maar zeker ook om in ie lezen.

Romeinse sla met munt en mulfilet (2 personen)


4 Hollandse mulfilets met huid van 75 g elk
2 el olijfolie
4 takjes tijm
versgemalen peper, zout
2 el citroenmayonaise
50 g Romeinse sla, in brede repen
blaadjes van 2 takjes munt
75 g kerstomaatjes, gehalveerd
2 radijsjes, in dunne plakjes


Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Leg de mulfilets op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel ze met deolijfolie. Verdeel de takjes tijm over de vis en bestrooi met zout en peper naar smaak.Rooster de mulfilets in de oven in 12-15 min. goudbruin en net gaar. Verdun de mayonaise met2 eetlepels water. Verdeel de sla met de blaadjes munt over twee borden. Leg de tomaatjes en plakjes radijs erbij. Lepel de dressing over de salade en bestrooi met peper naar smaak. Leg de mulfilets op de salade.

omslag Salades Fotografie: Serge Philippi, recept & (food)styling: Janneke Philippi. Uitgeverij Nijgh Cuisine, prijs € 24,99.

ISBN 987 90 388 0600 6

Pin It on Pinterest