Toen ik jaren geleden naar een kookfilmpje van Jamie Oliver keek en hem het woord dukkah hoorde zeggen dacht ik dat het een soort toverwoord was, zoiets als simsalabim. Maar het bleek om een noten-specerijenmengsel uit Egypte te gaan, waarmee je gerechten een exotische kick kan geven. Toch een beetje toveren dus!

Net als bij andere mengsels, zoals ras-el-hanout, kerrie en garam massala, zijn er veel variaties. Ik heb er al verschillende gekocht en die waren lekker, maar ik wilde het toch een keer zelf maken. Ik paste voor dit recept dat van Yotam Ottolenghi een beetje aan. Je kunt met dukkah groentegerechten, hummus, rijst, peulvruchten, een gekookt eitje, hüttenkäse of wat je zelf maar bedenkt, een oppepper geven. Wat ook heel lekker is om brood eerst te dippen in olijfolie en dan in de dukkah.

Je kunt de dukkah ongeveer een maand bewaren in een luchtdichte pot. Daarna is hij nog wel goed, maar omdat er noten en zaden in zitten loop je de kans dat de smaak wat ranzig wordt. Daarom maak Ik er niet teveel tegelijk van.

Dukkah (1 jampot)


140 g hazelnoten met vlies
4 el zonnebloempitten
2 tl venkelzaad
2 el komijnzaad
2 el groene en/of witte peperkorrels
6 el korianderzaad
3 el sesamzaad
1 tl nigellazaad
1 tl zeezout
± 1/2 el gedroogde oregano
± 2 tl mild paprikapoeder
± 1 tl chilipoeder
extra nodig: vijzel


Verwarm de oven voor op 160ºC. Verdeel de noten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 10 min. in het midden van de oven. Leg de zonnebloempitten erbij, wel apart van de noten, en rooster beide nog 10 min. Neem de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.

Zet intussen de specerijen in apart kommetjes klaar en laat een gietijzeren (koeken)pan goed heet worden (in ± 5 min.) Rooster eerst het venkelzaad 30 sec. Voeg dan het komijnzaad toe en rooster nog eens 30 sec. of tot de zaden opspringen. Schep in een kommetje. Rooster de peperkorrels 30 sec. of tot ze opspringen. Schep ze in een ander kommetje. Rooster dan het korianderzaad 30 sec. tot maximaal 1 min. en schep in een kommetje.Temper de pit en rooster het sesam- en nigellazaad onder regelmatig omscheppen tot het sesamzaad lichtbruin van kleur is. Schep uit de pan in een kommetje.

Verwijder de vliesjes voor het grootste deel van de hazelnoten door ze  tussen je vingers te wrijven. Maal ze grof in de vijzel en doe ze in een kom. Kneus het venkel-komijnzaadmengsel licht en schud bij de noten. Doe hetzelfde met het korianderzaad, de peperkorrels en de zonnebloempitten. Meng dan het sesam- en nigellazaad en het zout erdoor en maak op smaak met de oregano en het paprika- en chilipoeder.

 

Vind je dit recept zo leuk dat je het wilt delen? Dat kun je heel makkelijk doen door op een van onderstaande pictogrammen te klikken.

 

Heb je mijn recept gemaakt en ben je enthousiast? Ik vind het leuk als je het deelt op Facebook, Instagram of Twitter met #dekeukenvancolette

Pin It on Pinterest