Het Zeeuwse mosselseizoen is vroeger dan gewoonlijk begonnen dit jaar. Ik was een van de gelukkigen die er alvast van mochten proeven en ik ben het eens met het oordeel ‘van absolute topkwaliteit’

Waarom het mosselseizoen eerder begonnen is? De mosselen die ik kreeg zijn hangcultuur-mosselen, dat wil zeggen dat ze aan touwen direct onder de wateroppervlakte hangen. Ze krijgen door hun gunstige ligging in het water zoveel plankton binnen dat ze eerder geschikt zijn voor consumptie dan traditionele bodemcultuur-mosselen.Het seizoen daarvan gaat pas begin juli van start. Het zijn wel precies dezelfde mosselen, dus smaak en kwaliteit zijn ook hetzelfde.

De mosselen van het merk Fish Tales zijn 100% Zeeuws en dat wil zeggen dat ze van zaad tot mossel opgegroeid zijn in de Oosterschelde. Ze worden rondom Neeltje Jans gekweekt door de familie Schot, die al 10 generaties op mosselen vist. Ze zijn al net zo bevlogen als de man achter Fish Tales, chefkok en visexpert Bart van Olphen. Ik ken hem al heel lang en heb al zijn boeken. Als je producten van Fish Tales koopt, dan weet je gewoon dat je goed zit! Ze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Dat mosselen 100% Zeeuws zijn is zeker niet vanzelfsprekend. Veel “Zeeuwse” mosselen die in Nederland verkrijgbaar zijn, worden nadat ze zijn geïmporteerd vanuit Denemarken, Duitsland, Engeland of Ierland kort ondergedompeld in de Oosterschelde en vervolgens als Zeeuws product verkocht.

Ik maak vaak en graag mosselen. Naast de klassieke bereidingswijze in witte wijn zijn Oosterse versies bij ons thuis populair. Ik kies vaak voor deze mosselen in gele curry uit het Zeeuwse Mosselkookboek van Bart. Een kook- en leesboek met heerlijke recepten, veel info en mooie verhalen van de mosselvissers. Ik heb het al een paar jaar in de kast staan en het is een musthave voor elke mosselfan.

Natuurlijk had ik er zelf een foto van kunnen maken, maar een versie zonder ui (vanwege mijn intolerantie) is minder mooi en dan past het originele recept er ook niet meer zo goed bij. Dus koos ervoor om de prachtige foto uit het boek te gebruiken. Die is namelijk gemaakt door een van de beste food-fotografen van de wereld: David Loftus. Ik denk dat David dat wel leuk vindt.

Mosselen in gele curry (4 personen)


3 kg mosselen in de schelp
1 stengel sereh (citroengras), in grove stukken
300 ml kokosmelk (blik)
4 bosuitjes, in schuine ringen
1/2 rode chilipeper, in ringetjes
blaadjes van 4 takjes koriander
sap van 1/2 limoen1 limoen, in partjes
voor de gele currypasta
1 ui, grof gesneden
1 stengel sereh (citroengras), hard uiteinde verwijderd
4 tenen knoflook
2 cm verse gemberwortel, geschild
4 gele habanero-pepers, zonder steeltje
1 gele paprika, zaadlijsten verwijderd, in grove stukken
3 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
1/2 tl kurkuma
rasp van 1/2 limoen
50 ml zonnebloemolie
witte peper, zout
extra nodig: keukenmachine


Maal eerst alle ingrediënten voor de gele currypasta in de keukenmachine tot een grove pasta. Maak hem op smaak met peper en zout. De currypasta die je overhoudt kun je tot twee weken bewaren in de koelkast.

Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren. Tik mosselen die open staan even tegen het aanrecht. Als ze dicht gaan of bewegen kook je ze mee, zo niet dan gooi je ze weg.

Neem een grote mosselpan of soeppan en fruit daarin 4 eetlepels van de currypasta en de stukken citroengras 1-2 min. Voeg de kokosmelk toe en meng goed. Breng aan de kook en doe de mosselen erbij. Meng ze goed door de saus en leg een deksel op het de pan. Kook de mosselen op hoge pit 3-5 min. tot alle schelpen openstaan. Voeg nu de helft van de bosui, de rode peper, het korianderblad en het limoensap toe en roer goed door.

Serveer de mosselen met de rest van de bosui, rode peper en koriander. Serveer met partjes limoen.Lekker met pandanrijst of naanbrood.

voer Het Zeeuwse Mosselkookboek

Het Zeeuwse Mossel kookboek, uitgeverij Kosmos, prijs € 18,50.

Pin It on Pinterest