Dadel-notenrepen

Dadel-notenrepen

Je kunt er niet meer omheen, om de vegan-hype. Niet dat hij echt helemaal nieuw is, want in mijn studententijd (jaren 70-80) heb ik een tijdje volgens de aan veganisme verwante macrobiotische leefstijl gegeten. Maar de gerechten zijn wel anders. Ik maakte toen verse...

Lees meer
Ketoprak

Ketoprak

Dit groentegerecht met tahoe met de intrigerende naam ketoprak, spreek uit: ketóprak mag je misschien niet zo noemen.De klassieke versie is namelijk met pindasaus en ketjap en bevat vaak kleefrijst. Het is een vegetarisch gerecht van Java, waar het overal op straat...

Lees meer
Gehaktbrood

Gehaktbrood

    Gehaktbrood is een van de gerechten die ik meestal maak in het weekend. In de tijd dat het in de oven staat, kook ik andere gerechten en het mooiste natuurlijk: het is voor meerdere dagen. Een keer koken, drie dagen eten. Ideaal voor een drukke week dus....

Lees meer
Kokostaart met amandelen en blauwe bessen

Kokostaart met amandelen en blauwe bessen

Half november vorig jaar beleefde ik een bijzondere dag: ik ontmoette mijn keuken-idool Yotam Ottolenghi en daarmee kwam een droom uit. Ik was te gast bij de door de uitgeverij georganiseerde lunch in restaurant Nacarat in Amsterdam ter ere van de lancering van Sweet,...

Lees meer
Sodabrood

Sodabrood

Ik bak graag zelf brood. Ik heb een broodbakmachine waarin ik soms het hele brood bak, of er alleen maar mijn deeg in kneed dat ik dan een andere vorm kan geven en in de oven bak. Maar nu had ik van het weekend zin in vers brood bij de lunch, zonder dat ik daar veel...

Lees meer
Stamppot spruitjes met chorizo

Stamppot spruitjes met chorizo

Wil je eens iets anders doen met spruitjes dan ze koken of roerbakken en als bijgerecht eten? Ik maakte van de week deze stamppot met spruitjes. De chorizo bak je op laag vuur zachtjes uit in wat olijfolie en daarbij komt de rode olie uit de worst vrij. Deze jus en de...

Lees meer
Courgettepizza met groene asperges & ham

Courgettepizza met groene asperges & ham

Ken jij ze al, de pizzabodems van Magioni? Het zijn koelverse bodems, ontwikkeld en gemaakt in Nederland. Ze bestaan voor 40% uit groenten, de overige 60% bestaat uit bloem, rijstebloem, plantaardige olie, gist en zout. Ze leveren een stuk minder calorieën en zijn...

Lees meer
Saffraan-stoofperen

Saffraan-stoofperen

Elk jaar maak ik rode stoofpeertjes voor het kerstdiner, met port en kaneel. Maar ik liet me dit jaar inspireren door het recept dat mijn lieve collega Dosia Brewer schreef voor Margriet en ziehier het resultaat: gouden peertjes! Met saffraan, witte wijn, gember en...

Lees meer
Kerst-granola

Kerst-granola

Kijk jij ook al uit naar de kerstdagen? Ik wel! Als kind al kon het versieren van de boom en het huis mij niet vroeg genoeg beginnen. En dat is altijd zo gebleven. Ik wil ook niet naar een warm oord in die tijd. Zelfs als het geen best weer is, ben ik echt het...

Lees meer
Limoncello

Limoncello

Dit is het derde heimwee-naar-de-vakantie recept. In de streek rond Napels lachten de verleidelijke Sorrento-citroenen me overal toe. Deze citroenen met meer schil dan sap zijn dé basis voor limoncello. Een drankje dat vaak met de zomer wordt geassocieerd, maar het...

Lees meer
Zalm eten met een goed gevoel

Zalm eten met een goed gevoel

Zalm eten, kan dat nog wel? Het advies is om minimaal een keer per week vis, en dan liefst vette vis zoals zalm, te eten. Vis is een gezonde eiwitbron en levert ook veel vitamine D en omega3 vetzuren, die helpen hart en bloedvaten gezond te houden. Maar met zo'n grote...

Lees meer
Kastanjes poffen

Kastanjes poffen

Mijn tamme kastanje leverde me dit jaar ruim een kilo kastanjes. Ik weet dat dat uniek is, maar je kunt zelf ook tamme kastanjes in het bos rapen. Gratis, lekker en gezond! Let er wel op dat je geen wilde kastanjes raapt, want daar kun je buikpijn van krijgen. Je...

Lees meer

Pin It on Pinterest