Piperade vasca – Kookboek van het Jaar 2013
In mijn vorige blogs zei ik het al: dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. Mijn collega's en ik worstelden ons door 90 kookboeken heen, waaruit we er zes kozen met het predikaat: genomineerd. Wij...
Biet met mierikswortel & crème fraîche – Kookboek van het Jaar 2013
In mijn vorige blogs zei ik het al: dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. Mijn collega's en ik worstelden ons door 90 kookboeken heen, waaruit we er zes kozen met het predikaat: genomineerd. Gisteren werden...
Knapperige Thaise salade met biefstuk – Kookboek van het Jaar 2013
In mijn vorige blog zei ik het al: dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. Net als collega Yvette van Boven, chef-kok Peter Lute, boekverkoper Daan van der Valk en vormgever Hans Robertus nam ik tussen half...
Kip in Riesling – Kookboek van het Jaar 2013
Dit jaar ben ik gevraagd om plaats te nemen in de vakjury voor de Kookboek van het Jaar verkiezing. En dat is wat hoor. Een erebaan is het, die ik dan ook heel serieus neem! Net als collega Yvette van Boven, chef-kok Peter Lute, boekverkoper Daan van der Valk en...
Pittige pompoensoep
Eten om jezelf en je dierbaren te voeden, maar ook te verwarmen en te verwennen: dat is comfort food. Er zit vaak ook een heimweefactor in: gerechten die je moeder of oma voor je maakte en waar je nog vaak aan terug denkt. Kortom het is eten waar je gelukkig van...
Pastasalade met artisjok
Deze vakantie was ik weer in mijn geliefde Bretagne, wederom te gast in de heerlijke chambre d'hôte van Marie-Christine Masson in Cancale. Op zondag is het markt en daar deed ik twee hele fijne vondsten. Prachtige (oven)schalen gemaakt in Bretagne, en kleine...
Polenta
Wat zal ik eten? Die vraag stel ik mezelf vaak al na het ontbijt. Soms heb ik het al in mijn hoofd, maar ik laat me meestal inspireren door een ingrediënt. Zo trok ik gisteren mijn voorraadkast open en mijn oog viel op de zak polenta. Dus dat werd het. Polenta is een...
Tzatziki: klassieke eenvoud
Vandaag is weer een heerlijk zonnige, warme dag en zo'n dag vraagt om licht eten. In zuidelijke landen zijn ze daar heel goed in en dat komt goed uit, want ik ben dol op de landen én hun keukens. Begin mei was ik op het Griekse eiland Santorini in een geweldig hotel...
Chili-ananaspaletas
Als culinair redacteur krijg ik per week heel wat nieuwe kookboeken op mijn bureau. De meeste daarvan zijn mooi en inspirerend, en om de week zie je er dan ook een van terug in mijn Margriet-rubriek Culi Nieuws. Maar ja, er blijven er dus nog heel veel over die ook...
Voorjaarsstamppot met zevenblad
Vorig jaar maakte ik in de serie Naar buiten met Colette een bijzondere reportage, waarvoor ik met collega-vriendin Judith en fotograaf Eric afreisde naar het Arnhemse park Sonsbeek. In deze groene oase middenin de stad ging ik op stap met Edwin Florès, dé autoriteit...
Hummus
Ik schreef al eens over de veelheid aan nationaliteiten bij ons op de redactie en vertelde toen het verhaal van Karin en haar Tahar. Nu is de beurt aan de volgende. Mijn collega Daphne is getrouwd met Sivan uit Israël. Hij kan heerlijk koken en van hem heb ik de...
Salade caprese speziale, balsem voor de mond
Dat ik in 2006 en onvergetelijke persreis naar Parma maakte vertelde ik al eerder. In mijn blog van september vorig jaar gaf ik het recept van de Riso alla Pilota en ik beschreef al veel heerlijks dat we proefden. Maar op één product beloofde ik nog terug te komen en...