Wortel-roomsoep met komijn
Op eerste Kerstdag vond mijn keukenmachine, een Braun, het na ruim 30 jaar trouwe dienst welletjes. Ik was er erg aan gehecht. Een vervanger vinden was nog niet zo eenvoudig, want de machine die ik had wordt niet meer gemaakt en er zijn...
Cassero-cocktail
Op nog geen drie, vier uur van Nederland rijden ligt Luxemburg, een klein land met vele gezichten. Niet alleen de hoofdstad met zijn musea, mooie winkels en vele bars en restaurants is de moeite waard, je vindt er ook prachtige natuur en eeuwenoude vestingstadjes....
Glutenvrije olijfoliecake met appel
In mijn boekenkast heb ik al jaren het boek Appeltaart van Janneke Philippi staan, waar ik heel wat recepten uit maakte. Eind augustus kwam er een volledig herziene editie uit met 20 nieuwe recepten, waarvoor een aantal oude moest wijken....
Spaghettipompoen met spinazie en kastanjechampignons
Dit jaar kocht ik in plaats van een komkommerplant per ongeluk een pompoenplant en dat is niet zo gek, want komkommer en pompoen zijn familie en de blaadjes van de jonge planten lijken erg op elkaar. Iemand had hem kennelijk verkeerd terug gezet bij de kweker....
Vis en groenten van de bakplaat
Dit recept maak ik vaak. Het past namelijk erg goed in mijn straatje! Waarom? Ik houd erg van vis en van groenten, het is licht, ik zet de oven graag en regelmatig in en je kunt het zowel voor 2 als voor 6 personen maken.Ik maak het vooral graag als ik weinig tijd...
Tarte tropézienne
Het recept van deze zomerse taart komt uit het recent verschenen boek van Heel Holland Bakt 2017 finalist Gwenn Danis. Toen ik hoorde dat hij een boek aan het maken was, wist ik al dat het een boek over Franse patisserie zou zijn. Gwenn heeft een Franse vader (die er...
Romeinse sla met munt en mulfilet
Ik heb al vaker een recept uit een boek van Janneke Philippi hier gedeeld. Zij is een geliefde culinaire collega en maakt samen met haar man Serge, die food-fotograaf en vormgever is, de prachtigste boeken. Wat heel fijn is aan de recepten van Janneke is dat ze...
Vegan ijs met passievrucht, mango en banaan
Mijn leven lang ben ik al dol op ijs. Ik bewaar goede herinneringen aan de lange zomervakanties in Zuid-Frankrijk waarin mijn zusje en ik elke dag een ijshoorntje met één bolletje mochten kiezen bij een ijstentje vlakbij het strand. We kozen elk steeds een andere...
Radicchio-sinaasappelsalade
Voor deze kleurrijke salade met fruit heb je niet veel ingrediënten nodig, maar hij zit wel bomvol smaken. Radicchio is familie van witlof en heeft een licht bittere smaak, die milder wordt door de zoete sinaasappels. Ik gebruikte bloedsinaasappels, maar die zijn er...
Rabarbercake
Evenals andere jaren werd ik ook nu weer erg blij toen ik de eerste rabarber bij mijn groenteman zag. Net als de eerste raapstelen koop ik die dan meteen en is voor mij de lente begonnen! Ik maak in ieder geval altijd compote, die ik het liefst combineer...
Spruitjes met pistachenoten & citroen uit de wok
Spruitjes zonder spruitjeslucht, het kan! Hoe? Door ze kort voor te koken en daarna te roerbakken. Simpel, snel klaar en met als bijkomend voordeel dat ze ook nog eens mooi groen blijven en de voedingsstoffen optimaal bewaard blijven. Wat je noemt een win-win...
Spelt-kruidenbrood
Eind oktober kreeg ik een bijzondere uitnodiging: ik mocht bij de lancering van het tweede kookboek van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd (van twee sterren-restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre) zijn. Guus en Dick kookten samen hun favoriete gerechten en serveerden ze...